Βρέθηκε τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους νυχτερινούς τύπους

Σας αρέσει να ξενυχτάτε και δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί; Αν είστε νυχτερινός τύπος τότε πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να ρίξετε την ευθύνη στο DNA σας.

Ο λόγος είναι ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Γιανγκ, ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου (του CRY1) αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού, με συνέπεια να μένει κανείς άγρυπνος πιο εύκολα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι.

Η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή επιβραδύνει το εσωτερικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει πότε κανείς θα νυστάζει και πότε είναι έτοιμος να ξυπνήσει. Αυτή η επιβράδυνση του βιολογικού ρολογιού επιμηκύνει τον κιρκαδιανό κύκλο και οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη μετάλλαξη, εκ φύσεως ξενυχτούν και δύσκολα ξυπνάνε το πρωί.

Η μετάλλαξη – που είναι πιθανό να συμβαίνει σε 1 στους 75 ανθρώπους – φαίνεται να μεταθέτει προς τα πίσω τον ύπνο ενός ανθρώπου κατά δύο έως τέσσερις ώρες από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου, με αποτέλεσμα κάποιοι να αρχίσουν να νυστάζουν ακόμα και μετά τις 2 ή τις 3 το πρωί.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως οι νυχτερινοί τύπου που αναγκάζονται να ξυπνήσουν πρωί λόγω δουλειάς, συχνά νιώθουν κουρασμένοι όλη τη μέρα, πράγμα που επιβαρύνει την υγεία τους.

Στο μέλλον είναι πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αναπτυχθούν φάρμακα που θα «διορθώνουν» το γονίδιο αυτό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)