Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό σκεύασμα – Τι έδειξε μελέτη στην Ελλάδα

Έρχεται και η πρώτη μελέτη για τη συσκευή θέρμανσης καπνού IQOS
«To ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί προϊόν διακοπής του καπνίσματος, καθώς δεν έχει άδεια ως φαρμακευτικό σκεύασμα και δεν είναι απόλυτα αβλαβές. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει το εναλλακτικό μέσο για την πιθανή διακοπή του καπνίσματος. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζεται επιφυλακτικό σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 8,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαπτικό από το κανονικό τσιγάρο, το 25,5% ότι είναι το ίδιο βλαπτικό, το 32,7% ότι είναι λιγότερο βλαπτικό και μόλις το 5,4% δήλωσε ότι είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό».

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία καταγράφει την συσχέτιση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της διακοπής καπνίσματος. Η μελέτη διενεργήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.287 πρώην καπνιστών και 1.281 καπνιστών στον νομό Αττικής. Όπως κατέδειξε η μελέτη, σχεδόν οι μισοί πρώην καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία έξι χρόνια (47%), ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο (34,7%), έχει διακόψει το κάπνισμα από το 2014 και μετά. Περίπου τέσσερις στους δέκα Ελληνες που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ αρκετοί (σχεδόν το 15%) διέκοψαν μετά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτει ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος για όσους διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά. «Για άλλη μια φορά, η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και συνεχίζει: «Σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 3πλασιάζει ή 4πλασιάζει την πιθανότητα οι χρήστες να είναι πρώην καπνιστές, στοιχείο που είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο επιπολασμό στο κάπνισμα στην Ευρώπη και επίσης σύμφωνα με έρευνες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ένας καπνιστής μπορεί να κάνει έως και 8 φορές προσπάθειες μέσα σε ένα έτος για να διακόψει το κάπνισμα. Αυτοί που τελικά καταφέρνουν να το διακόψουν είναι μόλις το 2%.

Ετοιμάζεται η πρώτη μελέτη για το IQOS

Σχετικά σύντομα αναμένεται και η πρώτη μελέτη για το Iqos και τις συνέπειές του στην υγεία των χρηστών, όπου θα γίνουν μετρήσεις μονοξειδίου. Παρά το ότι η συγκεκριμένη συσκευή ήρθε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, ήδη αντιπροσωπεύει μερίδιο της τάξεως του 5% αποτελώντας για την πολυεθνική που το διαχειρίζεται τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Ιαπωνία, ενώ τρίτη είναι η Ιταλία.

Πηγή: iatronet.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook