Τι πρέπει να προσέχουμε αν πρόκειται να ξαναζεστάνουμε το ρύζι

Είναι σημαντικό να προσέχουμε ιδιαίτερα αν πρόκειται να ξαναζεστάνουμε το ήδη μαγειρεμένο ρύζι. Κι αυτό γιατί αν φάμε το ρύζι που είχαμε μαγειρέψει τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς αυτό να έχει αποθηκευθεί σωστά, κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση.

Ο βασικότερος κίνδυνος δεν προέρχεται από το ξαναζέσταμα, αλλά από τον τρόπο αποθήκευσής του. Το ρύζι ενδέχεται να περιέχει ένα βακτήριο, το Bacillus cereus, που μπορεί να επιβιώσει ακόμα και αν μαγειρευτεί. 

Αν μετά το μαγείρεμα, το ρύζι παραμείνει πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τότε τα βακτήρια αυτά πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να παράγουν τοξίνες, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να βάζουμε στο ψυγείο το ρύζι μια ώρα μετά το μαγείρεμα και να το διατηρούμε εκεί μια ημέρα μέχρι να το καταναλώσουμε ξανά.