«Σπερμαγεδδών» – Ο μεγάλος κίνδυνος για την ανδρική γονιμότητα (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με τη διαρκώς μειούμενη ανδρική γονιμότητα, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μετρήσεις σπερματοζωαρίων στα δείγματα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μόνο μέσα στα τελευταία 40 χρόνια.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι από το 1973 μέχρι το 2011 η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα μειώνεται κάθε χρόνο κατά περίπου 1,4%, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια αυτών των ερευνών η γονιμότητα να έχει μειωθεί κατά 53% συνολικά.

Από τη μια γενιά στην άλλη, που υπολογίζεται περίπου στα 25 χρόνια, ο μέσος όρος σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 60%, σύμφωνα με την Daily Mail. Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανδρική γονιμότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το επίπεδο συνολικά της ανθρώπινης υγείας. Μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται έρευνες που εκτιμούν ότι σε μόλις 50 χρόνια, θα είναι ορατός για την ανθρωπότητα ο κίνδυνος πλήρους υπογονιμότητας.

Το 2017, ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά χρήσιμη έρευνα δανών επιστημόνων που διήρκεσε 20 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν σταθερά η υγεία περισσότερων από 10.000 ανδρών. Οι άνδρες που κατά στην αρχή της έρευνας παρουσίασαν χαμηλές μετρήσεις σπερματοζωαρίων, εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρές παθήσεις περίπου επτά χρόνια νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι όσοι έχουν χαμηλές μετρήσεις σπερματοζωαρίων είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακές νόσους και διαβήτη.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι «η ποιότητα του σπέρματος είναι ισχυρός βιολογικός δείκτης της γενικής υγείας».

Τι φταίει

Οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει ξεκάθαρα όλες τις αιτίες στις οποίες οφείλονται οι ιδιαίτερα χαμηλές μετρήσεις σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο τρομακτικό συμπέρασμα: ότι όλα όσα μολύνουν τον κόσμο γύρω μας, αργά αλλά σταθερά, εκμηδενίζουν και καταστρέφουν και εμάς τους ίδιους.

Ένας από τους βασικούς υπαίτιους της ανδρικής υπογονιμότητας είναι ένα χημικό που που ονομάζεται Bisphenol L (BPA), το οποίο εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις πλαστικές συσκευασίες των τροφών μας.

Ακόμα σημαντικότερη, αποδεικνύεται μια πραγματική μάστιγα των δυτικών κοινωνιών: την παχυσαρκία. Όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χημικό αντιδρά με οξέα που υπάρχουν στο ανθρώπινο λίπος με τέτοιο τρόπο που εμποδίζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Οι αυξημένες ποσότητες οιστρογόνων που καταλήγουν σε αποθέματα πόσιμου νερού μέσω της γενικευμένης χρήσης αντισυλληπτικών είναι επίσης μια αιτία που αυξάνει την ανδρική υπογονιμότητα, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή, εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας, Άλαν Πέισι, τα πολύ νεαρά ζευγάρια είναι πιθανό να συλλάβουν παρά το γεγονός ότι ο άνδρας ίσως έχει χαμηλούς αριθμούς σπερματοζωαρίων. Αυτό οφείλεται στη νεαρή τους ηλικία, την αυξημένη λίμπιντο και τη νεανική γονιμότητα. Ωστόσο αν ένα τέτοιο ζευγάρι εισέλθει στη δεκαετία των 30, οι πιθανότητές τους για φυσική εγκυμοσύνη θα έχουν πέσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι νεαροί άνδρες θα πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς την ίδια την υγεία τους, για χάρη του σπέρματός τους, αλλά και για τη δική τους μακροημέρευση. Ο έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους και η συστηματική άσκηση αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Αντίστροφα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση κάνναβης έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα βήματα πάντως που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτό που τα διεθνή ΜΜΕ από την βρετανική Telegraph μέχρι την Daily Mail, έχουν ονομάσει «Σπερμαγεδδών», είναι πολλά και αφορούν τόσο την προσωπική υγεία των ανδρών, αλλά και την αυστηροποίηση των κρατικών πλαισίων θέματα χρήσης πλαστικών και φυτοφαρμάκων που περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή: Daily Mail