Η σαλμονέλα είναι ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης. Προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο βρίσκεται σε ωμές ή όχι καλά μαγειρεμένες τροφές, αλλά και σε μαγειρεμένο φαγητό που έχει ακουμπήσει σε επιφάνειες όπου πριν υπήρχαν ωμές τροφές.

Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αυτά εμφανίζονται συνήθως μετά από 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και υποχωρούν σταδιακά μετά από 4 ή 5 ημέρες. Για να επανέλθει κανείς μετά από τη δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι απαραίτητο να ξεκουράζεται αρκετά και να καταναλώνει πολλά υγρά.

Πώς θα προστατευτείτε;

  1. Καταναλώνετε κρέας και αυγά που είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
  2. Χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαιροπίρουνα και ξύλα κοπής για τις ωμές και τις μαγειρεμένες τροφές.
  3. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες για να κόβετε κρέας και λαχανικά. 
  4. Πλένετε καλά με ζεστό νερό τις επιφάνειες στις οποίες έχετε κόψει ή ακουμπήσει ωμό κρέας.
  5. Είναι καλύτερο να διατηρείτε ξεχωριστά τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές στο ψυγείο και μάλιστα σε σφραγισμένα σκεύη.
  6. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε το φαγητό.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας