Η προληπτική χορήγηση στατινών μειώνει τη χοληστερόλη και σε βάθος χρόνου τα καρδιαγγειακά επεισόδια (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σε άτομα ακόμη και με μέτρια επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, που θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν οριακά μόνο αυξημένο έως μεσαίο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα τριών νέων μελετών στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς κλινικής δοκιμής, σύμφωνα με την οποία, η χορήγηση φαρμάκων που ρίχνουν την πίεση, είναι ωφέλιμη μόνο σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα (συστολική πίεση πάνω από 14). Η διαπίστωση μπορεί μελλοντικά να ωθήσει περισσότερους γιατρούς να συνταγογραφούν στατίνες σε ασθενείς με υπέρταση.

Η επιστημονική έρευνα, που αφορούσε 12.700 ανθρώπους άνω των 55 ετών σε 21 χώρες έξι ηπείρων, έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής HOPE-3, και είναι η πρώτη που εστιάζει -και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο- στη σημασία της προληπτικής χρήσης στατινών σε άτομα μεσαίου κινδύνου. Παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο, ενώ υπήρξαν τρεις σχετικές δημοσιεύσεις στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωσθεί με καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ εμφάνιζε τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη ή πίεση, οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, παχυσαρκία κ.α.). Οι συμμετέχοντες είχαν χωρισθεί σε τέσσερις κατηγορίες: όσους έπαιρναν καθημερινά μόνο στατίνες (δέκα μιλιγκράμ ροσουβαστατίνης ή Crestor), ή μαζί στατίνες και φάρμακο για την πίεση ή μόνο φάρμακο για την πίεση ή μόνο ψευδοφάρμακο (placebo). Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε περίπου έξι χρόνια.

Οι στατίνες μόνες τους ή σε συνδυασμό με φάρμακα κατά της πίεσης βρέθηκαν να είναι ανώτερες από τα ψευδο-φάρμακα, μειώνοντας τον κίνδυνο για κατοπινά εμφράγματα, εγκεφαλικά, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα στα άτομα με μέσα επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης. Αντίθετα, μόνα τους τα φάρμακα για την πίεση ήσαν ανώτερα από τα placebo μόνο στην περίπτωση των ατόμων με υψηλή πίεση.

Καρδιαγγειακοί θάνατοι, εμφράγματα και εγκεφαλικά συνέβησαν στο 3,5% των ασθενών που έπαιρναν τόσο στατίνες όσο και φάρμακα για την πίεση και στο 3,7% για όσους έπαιρναν μόνο στατίνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5% για όσους είχαν πάρει τα placebo. Η μείωση του κινδύνου ήταν 30% για όσους έπαιρναν στατίνες συν αντιυπερτασικά φάρμακα (40% για όσους είχαν υψηλή πίεση και 20% για όσους είχαν χαμηλή) και 25% για όσους έπαιρναν μόνο στατίνες.

Όσοι ελάμβαναν τις στατίνες, εμφάνισαν μετά από ένα έτος κατά μέσο όρο μια μείωση περίπου 40 μονάδες ή 25% στην «κακή» χοληστερόλη τους (LDL). Το αρχικό επίπεδο χοληστερόλης ενός ανθρώπου δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ωφεληθεί από τις στατίνες. Όσον αφορά τις παρενέργειες, μερικοί άνθρωποι ανέφεραν μυική αδυναμία ή μυικούς πόνους, αλλά το πρόβλημα εξαφανίσθηκε, όταν διακόπηκαν οι στατίνες ή μειώθηκε η δόση τους.

Διαψεύδονται οι ελπίδες για το πειραματικό φάρμακο κατά της χοληστερόλης Evacetrabip

Εξάλλου, διαψεύσθηκαν από μια νέα κλινική δοκιμή οι μεγάλες ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για το νέο φάρμακο κατά της χοληστερόλης Evacetrapib. Το φάρμακο, που φιλοδοξούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις στατίνες, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη όσο και αυτές, ενώ μπορεί να υπερδιπλασιάσει την «καλή» χοληστερόλη, χωρίς μάλιστα τις μυικές παρενέργειες των στατινών.

Όμως η νέα μεγάλη κλινική δοκιμή σε 12.000 ασθενείς, η οποία επίσης παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έδειξε τα μηδαμινά οφέλη στην πράξη από τη χορήγηση του φαρμάκου. Η εταιρεία Eli Lilly που ανέπτυξε το φάρμακο, είχε σταματήσει πρόωρα την μελέτη από τον Οκτώβριο, αλλά μόλις τώρα δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής, που εξηγούν την απόφασή της.

Παρόλο που η «κακή» χοληστερόλη (LDL) των συμμετεχόντων μειώθηκε στο 55 κατά μέσο όρο από 84, ενώ η «καλή» (HDL) αυξήθηκε στο 104 από 46, ο ίδιος αριθμός ασθενών είχε εμφράγματα με όσους είχαν πάρει ψευδοφάρμακο πλασέμπο (256 έναντι 255). Το ίδιο συνέβη επίσης με τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων (92 έναντι 95) και των πρόωρων θανάτων καρδιαγειακής αιτιολογίας (434 έναντι 444).

Οι γιατροί τρέφουν τώρα μεγάλες ελπίδες για μια νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, τους αναστολείς PCSK-9 (όπως το evolocumab), που ρίχνουν την LDL περισσότερο από κάθε άλλο φάρμακο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως μειώνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Είναι όμως πολύ ακριβότερα φάρμακα από τις στατίνες, κοστίζοντας ακόμη και πάνω από 14.000 δολάρια το μήνα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας