Πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν με ηπατίτιδα Β – Τι συμβαίνει με τη θεραπεία

Σύμφωνα με διεθνή ανάλυση για την εξάπλωση της νόσου

Παγκοσμίως περίπου 292 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), ωστόσο μόνο 1 στους 20 που μεταφράζεται σε ποσοστό 5% έχει κάνει θεραπεία.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπέρασμα μιας διεθνούς ανάλυσης για την εξάπλωση της νόσου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας «The Lancet Gastroenterology & Hepatology».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 9 στους 10 ανθρώπους δεν ξέρουν καν ότι έχουν τον ιό, επειδή δεν έχουν διαγνωσθεί. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, τα ποσοστά των μη διαγνωσμένων είναι υψηλά: στις ΗΠΑ οι δύο στους τρεις με τον ιό και στη Βρετανία οι τέσσερις στους πέντε. Στην Ελλάδα τα διαγνωσμένα περιστατικά εκτιμώνται σε 42% των συνολικών.

Λιγότερο από το 1% των εγκύων με ηπατίτιδα Β διεθνώς, που κινδυνεύουν να περάσουν τον ιό στο μωρό τους και στις οποίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιδημία της νόσου, δεν κάνουν την αναγκαία θεραπεία, με αποτέλεσμα περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πεντάχρονα παιδιά να μολυνθούν με τον ιό HBV το 2016.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας ο αριθμός των περιστατικών που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό εκτιμάται σε περίπου 2,3% των κατοίκων έναντι 3,9% παγκοσμίως.

Το 2016 είχαν διαγνωσθεί στην Ελλάδα με ηπατίτιδα Β συνολικά 83.635 άνθρωποι και οι 1.800 ήσαν νέα περιστατικά εκείνου του έτους. Περίπου οι μισοί (45.600) πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπεία, αλλά μόνο οι 23.249 έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία κατά του ιού HBV.

Τα ποσοστά των ατόμων που έχουν κάνει θεραπεία στην Ελλάδα κυμαίνονται στο 51%, δηλαδή οι μισοί σε σχέση με όσους θα έπρεπε. Στην Ευρώπη γενικότερα τα ποσοστά αυτά εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από το 3% στο Βέλγιο ως το 95% στη Φινλανδία.

Εμβόλια

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία οριστική θεραπεία, αλλά τα υπάρχοντα φάρμακα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο υπάρχει από το 1981 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει από το 1992 όλα τα μωρά να κάνουν την πρώτη δόση μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη γέννησή τους.

Παγκοσμίως, το 2016 το 87% των νεογέννητων είχαν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο τα μισά μωρά κάνουν το πρώτο εμβόλιο μέσα σε 24 ώρες από τη γέννησή τους. Στην Ελλάδα το 98% των μωρών κάνουν έγκαιρα την πρώτη δόση του εμβολίου και το 96% έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου έως το πρώτο έτος της ζωής τους.

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να εξαλείψει έως το 2030 τον ιό της ηπατίτιδας Β, που είναι πιο διαδεδομένος στην ανατολική Ασία και στην Υποσαχάρια Αφρική.