Ποιος απρόσμενος παράγοντας μας κάνει να εμπιστευόμαστε έναν ξένο

Πόσο εύκολα μπορούμε να εμπιστευτούμε έναν ξένο; Και ποιοι είναι οι παράγοντες που μας επηρεάζουν; Μια νέα επιστημονική έρευνα αμερικανών ψυχολόγων αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη μας απέναντι στους ξένους επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο μοιάζουν με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουμε και είναι αξιόπιστοι.

Μάλιστα αν ο άγνωστος μάς θυμίζει κάποιον αναξιόπιστο που ήδη γνωρίζουμε, τότε δεν τον εμπιστευόμαστε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Φελπς του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να εμπιστευθούν τα χρήματά τους σε ένα ξένο.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο ο ξένος θύμιζε κάποιον αξιόπιστο γνωστό, τόσο μεγάλωνε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πόσο ο εγκέφαλος παίρνει αποφάσεις και κάνει αξιολογικές κρίσεις, βασιζόμενος στις προηγούμενες εμπειρίες του και στην μάθηση του παρελθόντος – κάτι που όμως δεν αποτελεί εγγύηση ορθότητας για το μέλλον (επειδή ο ξένος μπορεί να είναι ένας απολύτως αξιόπιστος άνθρωπος παρόλο που μας θυμίζει κάποιον πλήρως αναξιόπιστο).

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ