Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο έχουν οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα καρύδια και φιστίκια σε σχέση με εκείνους που τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς.

Τα παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας