Ποιες τροφές βοηθούν στην αποκατάσταση των πνευμόνων των πρώην καπνιστών

Για τους καπνιστές που κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα, ο δρόμος για την πλήρη επούλωση των πνευμόνων τους που υπέστησαν βλάβη από την κακή αυτή συνήθεια μπορεί να φαίνεται δύσκολος και μακρύς. Νέα έρευνα δείχνει ότι δύο καθημερινές τροφές που έχουμε όλοι στην κουζίνα μπορεί να βοηθήσουν πραγματικά.

Μια μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια και περιέλαβε 650 ευρωπαίους ενήλικες, υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως σε μήλα, θα μπορούσε να επιταχύνει την επούλωση των πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα.

Τα αναπνευστικά οφέλη από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν περιορίζονται μόνο στους πρώην καπνιστές, σημειώνουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη.

«Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα, ακόμη και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Vanessa Garcia-Larsen.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 650 ενήλικες στη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους η διατροφή και η λειτουργία των πνευμόνων είχε αξιολογηθεί το 2002 και πάλι 10 χρόνια αργότερα.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έτρωγαν κατά μέσο όρο περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα, ειδικά μήλων, είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων την ημέρα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτή η σχέση μεταξύ της διατροφής και των βραδύτερων μειώσεων της λειτουργίας των πνευμόνων ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή στους πρώην καπνιστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πνευμονικών βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα.

Ωστόσο όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από ένα μήλο ή μια ντομάτα την ημέρα, αφού η λειτουργία των πνευμόνων αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 30 ετών περίπου με μεταβλητή ταχύτητα ανάλογα με τη γενικότερη αλλά και ειδικότερη υγεία των ατόμων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες και τα φρούτα, ειδικά τα μήλα, που ενισχύουν την υγεία γενικότερα μπορεί να είναι ένας παράγοντας για το ότι αυτά τα τρόφιμα φαίνεται να βοηθούν και τους πνεύμονες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο European Respiratory Journal.

Πηγή: itrofi.gr