Πέντε δροσιστικές σαλατοπροτάσεις για το καλοκαίρι




Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά, το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και η ραστώνη μας έχει μετατρέψει σε ελαφριά ζόμπι. Για αυτό προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ελαφριά γεύματα που θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια αλλά που δεν θα μας ρίξουν στον καναπέ για ύπνο…

Ένα ελαφρύ γεύμα θα μπορούσε να είναι ιδανικά μία σαλάτα καθότι οι επιλογές είναι αμέτρητες και τα συστατικά απεριόριστα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδυάσουμε την φαντασία με τα προσωπικά μας γευστικά γούστα.

Εμείς σας παραθέτουμε 5 προτάσεις για να ξεκινήσετε τη σαλατοφαγία.

Κοτοσαλάτα με ντοματίνια, πράσινο μήλο, καρύδια και πορτοκαλένια σως

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 μέτριο μαρούλι
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 6-8 ντοματίνια
  • 1 μικρό στήθος κοτόπουλο (120 γρ. ψημένο)
  • Μισό πράσινο μήλο
  • 5 καρύδια σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • Σως: 4 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού 2 κ. σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε: Πλένουμε και κόβουμε με το χέρι τη ρόκα και το μαρούλι, τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα, και προσθέτουμε τα ντοματίνια (ή αν δεν έχουμε μία μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια). Στη συνέχεια, κόβουμε κομματάκια το πράσινο μήλο και το (ψημένο) κοτόπουλο και τα προσθέτουμε μαζί με τα καρύδια με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμει. Τέλος, αφού έχουμε κάνει το σως (καλό ανακάτεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον ηλεκτρικό αναδευτήρα του καφέ), την προσθέτουμε στη σαλάτα.

Σαλάτα με πλιγούρι και φρέσκα λαχανικά

Τι θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 6 κουτ. σούπας μπαλσάμικο (ή κρέμα λευκού μπαλσάμικου)
  • ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια ή 10 ντοματίνια κομμένα στην μέση
  • 1 κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κολοκύθι
  • 2 μέτρια καρότα
  • 4 κ. σ. μαϊντανό
  • 4 κ. σ. δυόσμο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Τι κάνουμε: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το πλιγούρι με τον ζωμό για 5 λεπτά να φουσκώσει. Το σουρώνουμε και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να καβουρδιστεί. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρά. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ρίχνουμε ψιλοκομμένα όλα τα μυρωδικά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ελληνική σαλάτα




Τι θα χρειαστούμε:

  • 2 ντομάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια ή 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 μέτρια αγγουράκια
  • 150 γρ. τυρί φέτα
  • 1 κ. σ. κάπαρη
  • 5-6 ελιές καλαμών
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι
  • 4-5 χαρουποπαξιμαδάκια

Τι κάνουμε:  Κόβουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα. Σπάμε σε σχετικά μικρά κομμάτια τα χαρουποπαξιμαδάκια μας και σερβίρουμε.

Καρπούζι σαλάτα

Τι θα χρειαστούμε:

  • 8-10 φλ. καρπούζι κομμένο σε κύβους
  • 1/4 φλ. χυμό από λάιμ
  • μια πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 50-80 γραμ. φέτα κομμένη σε κυβάκια (ανάλογα με το πόσο αγαπάτε… τη φέτα!)
  • Ανθό αλατιού
  • 1/2 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε: Σε μεγάλη σαλατιέρα, ανακατεύουμε το καρπούζι με τον χυμό λάιμ και το πιπέρι καγιέν. Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη φέτα, ρίχνουμε λίγο από τον ανθό αλατιού και το δυόσμο.

Φρουτοσαλάτα

Τι θα χρειαστούμε:

  • 10 φράουλες
  • 1 μήλο
  • 1 αχλάδι
  • 1 μπανάνα
  • 2-3 κ. σ. γιαούρτι
  • 10 καρύδια
  • 2 κ. γ. μέλι
  • Προαιρετικά λίγη κανέλα

Τι κάνουμε:  Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook