Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Με αφορμή τον εορτασμό της, εμπειρογνώμονες γήρανσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, ανέλαβαν πρωτοβουλία να ενημερώσουν για την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα προγράμματα δύναμης και ισορροπίας, τα οποία μπορεί να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πτώσεων και ενδεχομένως να αποτρέψουν πολλές χιλιάδες τραυματισμών κάθε χρόνο.

«Μείνε Δυνατός, Μείνε Ευσταθής» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, που τονίζει ότι όλη η οικογένεια πρέπει να εμπλακεί στην πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων. Ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 65 και άνω κάθε χρόνο και αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από ατύχημα των ηλικιωμένων, με σημαντικό κόστος για τις υπηρεσίες υγείας.

Οι επιπτώσεις της πτώσης εξάλλου μπορεί να έχουν γενικότερη αρνητική οικονομική και συναισθηματική επίδραση στο σύνολο της οικογένειας. Μια πτώση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης και κοινωνική απομόνωση, καθώς και σε αύξηση της ανησυχίας της οικογένειας για την υγεία, την ασφάλεια και τη θνησιμότητα του ηλικιωμένου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι οι πτώσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων από εμπειρογνώμονες σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να προληφθεί, και η εκστρατεία «Μείνε Δυνατός, Μείνε Ευσταθής» στοχεύει ακριβώς στο να εμπλακεί όλη η οικογένεια.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το T.E.I. Στερεάς Ελλάδας είναι μέλη του Δικτύου Διάδοσης ProFouND σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βοηθήσει στην μείωση των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων σε όλη την Ευρώπη.

Ο Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος του «Δημόκριτου» δήλωσε ότι «η αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης των πτώσεων και των τραυματισμών που αυτοί προκαλούν σε ηλικιωμένα άτομα, όπως η διαδικτυακή εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας στο πλαίσιο του έργου ProFouND».

Το ProFouND ηγείται της ευρωπαϊκής εκστρατείας πρόληψης των πτώσεων σε 12 χώρες. Έχει ήδη καταρτίσει εκπαιδευτές άσκησης σε 35 περιοχές σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να προωθηθούν τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης και ισορροπίας, για την πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων».

Η οικογένεια μπορεί να εμπλακεί:

– Ελέγχοντας αν υπάρχουν προγράμματα για δύναμη και ισορροπία στην περιοχή σας και προτείνοντάς τα στον πιο ηλικιωμένο συγγενή ή φίλος σας

– Ελέγχοντας αν υπάρχουν κίνδυνοι μέσα στο σπίτι όπως χαλιά, κακός φωτισμός και απλωμένα καλώδια.

– Ενθαρρύνοντας ετήσιους ελέγχους όρασης και ακοής.

– Ζητώντας από ένα γιατρό να επανεξετάσει τη φαρμακευτική αγωγή του συγγενή ή του φίλου σας κάθε έξι μήνες.

– Ενθαρρύνοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή χρόνο έξω στο φυσικό φως του ήλιου για να βελτιωθεί η υγεία των οστών (διατροφή με λιπαρά ψάρια αυγά ή συμπληρώματα).

– Κάνοντας πράγματα μαζί με τον ηλικιωμένο και προωθώντας τη φυσική δραστηριότητα-βιντεοπαιχνίδια με άσκηση, κηπουρική ή ψώνια.

– Σχεδιάζοντας κοινές οικογενειακές δραστηριότητες και δραστήριες διακοπές.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας