Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια έχουν όσοι αποφεύγουν το κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, και όσοι πίνουν καφέ σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη Λάουρα Στίβενς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χρησιμοποίησε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) για να αναλύσει στοιχεία από χιλιάδες ανθρώπους, που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «Καρδιολογικής Μελέτης του Φράμιγκχαμ» στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια (αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αίμα) και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ-καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία για περίπου 15.700 ανθρώπους άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή (ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης) και απέφευγαν τα κρέατα (ιδίως τα επεξεργασμένα), είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας