Καρδιακή ανεπάρκεια: Aυξάνει τον κίνδυνο ένα τραυματικό γεγονός – Νέα δεδομένα από σουηδική έρευνα

Όλοι έχουμε ακούσει τη γνωστή φράση «μην τον στεναχωρείς και πάθει κάτι η καρδιά του».

Όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα ένα τραγικό συμβάν, όπως π.χ. ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μια φυσική καταστροφή ή η διάγνωση μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, είναι η πρώτη που δεν περιορίζεται στην διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά περιλαμβάνει πλήθος άλλων αγχωδών διαταραχών και πόσο αυτές επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Γενικά, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι έντονα στρεσογόνες αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα της ζωής συσχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.

Ωστόσο η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Χουάν Σονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας και του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, αλλάζει τα δεδομένα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 136.637 άτομα με διάγνωση διαταραχής λόγω στρες και 171.314 άτομα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (οικογενειακή κατάσταση, ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό), που όμως δεν είχαν λάβει αντίστοιχη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η μελέτη οι έντονα αγχώδεις αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα της ζωής συνδέονται με έως 64% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά το συμβάν.

Επίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών του στρες και των πρώιμων καρδιακών νόσων που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 50 ετών. Όσοι διαγιγνώσκονται με διαταραχή στρες σε μικρότερη ηλικία, έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά το πρώτο, μετά τη διάγνωση έτος, είναι για καρδιακή ανεπάρκεια και μεγάλους θρόμβους στην κυκλοφορία του αίματος (εμβολή και θρόμβωση).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook