Αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2015, που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουνίου στη Λισαβόνα. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η ανησυχία των επιστημόνων έχει ενταθεί, λόγω της αυξημένης δραστικότητας και καθαρότητας των ναρκωτικών, τα οποία πλέον πωλούνται μέσα από το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, με την κάνναβη να παραμένει, ωστόσο, το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρήστες να ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση απ αυτό.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία της έκθεσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι βελτιώνεται η θεραπεία της ηπατίτιδας C και ανακόπτεται (και στην Ελλάδα) η ανοδική πορεία των κρουσμάτων HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, καθώς και το ότι η τάση για ηρωίνη παρουσιάζει πτώση, φαινόμενο που απαιτεί, παρόλ’ αυτά, στενή παρακολούθηση, λόγω των νέων εξελίξεων στην αγορά ηρωίνης διεθνώς.

Πρόκληση παραμένει για τα κράτη της ΕΕ, η μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται η ανάγκη για υπηρεσίες και προγράμματα απεξάρτησης, προσαρμοσμένα στους χρήστες οπιοειδών μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, στην έκθεση με τίτλο Τάσεις και Εξελίξεις, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), είναι πλέον εμφανής ο ανελέητος “ανταγωνισμός” σε μια κορεσμένη αγορά διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και η έκσταση.

Η συχνότητα με την οποία εντοπίζονταν πέρυσι στην ΕΕ νέες ψυχοδραστικές ουσίες που πωλούνται ως «νόμιμα διεγερτικά» κυμάνθηκε σε περίπου δύο ουσίες ανά εβδομάδα. Το 2014, αναφέρθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, συνολικά 101 νέες ουσίες (81 το 2013). Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει διατήρηση της ανοδικής τάσης στις ουσίες που αναφέρονται ανά ένα έτος και ανεβάζει το σύνολο των ουσιών που παρακολουθούνται από τον οργανισμό σε περισσότερες από 450, από τις οποίες, πάνω από τις οι μισές εντοπίστηκαν την τελευταία τριετία.

Μεταξύ των ουσιών που αναφέρθηκαν το 2014, επικρατούν και πάλι δύο ομάδες, οι συνθετικές καθινόνες (31 ουσίες) και τα συνθετικά κανναβινοειδή (30 ουσίες), τα οποία συχνά πωλούνται ως νόμιμα υποκατάστατα των διεγερτικών και της κάνναβης αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMCDDA, Ζάο Γκουλάο επισημαίνει: «Το πρόβλημα έχει γίνει πλέον πολύ πιο σύνθετο. Πολλές από τις ουσίες που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση ήταν κυριολεκτικά άγνωστες στους χρήστες πριν από δύο δεκαετίες. Το όριο μεταξύ παλιών και νέων ναρκωτικών γίνεται πιο δυσδιάκριτο, καθώς τα νέα ναρκωτικά μιμούνται ολοένα και περισσότερο τις ελεγχόμενες ουσίες».

Σύμφωνα με τον ∆ημήτρη Αβραμόπουλο, Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας που ήταν παρών στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκοσμιοποιημένη αγορά ναρκωτικών και η απάντησή μας σ’ αυτή την απειλή πρέπει να είναι ενιαία, άμεση και αποφασιστική. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι ο ρόλος του διαδικτύου όσον αφορά την προμήθεια τόσο ελεγχόμενων όσο και μη ελεγχόμενων ψυχοδραστικών ουσιών.Το 2014 αναφέρθηκαν 101 νέες μη ελεγχόμενες ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες δοκίμασαν τις αντοχές των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου. Προσδοκώ ότι η επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα θα ενισχύσει την αντίδρασή μας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Κάνναβη: Το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη

Εκτιμάται ότι 19,3 εκατομμύρια ενήλικες (15-64 ετών) έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο, εκ των οποίων 14,6 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες (15-34 ετών). Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, περίπου 1% των ενηλίκων στην Ευρώπη κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.

Ενδεικτικοί της υψηλής επικράτησης της χρήσης κάνναβης είναι οι αριθμοί των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης. Ο αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη για πρώτη φορά αυξήθηκε στην Ευρώπη από 45.000 το 2006 σε 61.000 το 2013.

Η χρήση κάνναβης συνδέεται, μολονότι σπάνια, με επείγοντα περιστατικά, ιδίως όταν γίνεται σε υψηλές δόσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πλαίσια αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, τα επείγοντα περιστατικά που συνδέονται με χρήση κάνναβης αυξήθηκαν σημαντικά από το 2008 έως το 2012, σε 11 από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν.

Επίσης, μια νέα εξέλιξη στην αγορά κάνναβης σημειώθηκε με τον εντοπισμό, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, περισσότερων από 130 συνθετικών κανναβινοειδών, τα οποία πωλούνται ως νόμιμα υποκατάστατα της κάνναβης. Η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία (νεφρική βλάβη, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, σπασμούς). Λόγω των πρόσφατων περιστατικών θανάτου και οξείας τοξίκωσης, που συνδέονται με αυτές τις ουσίες, εντός και εκτός Ευρώπης, το EMCDDA εχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Ναρκωτικά μέσω ίντερνετ και κινητών

Ο ρόλος του διαδικτύου στην προμήθεια και την εμπορία ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς, καθώς τόσο οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες όσο και τα “εδραιωμένα” ναρκωτικά πωλούνται πλέον ηλεκτρονικά. Η χρήση συμβατικών ιστοσελίδων για την πώληση νέων ψυχοδραστικών ουσιών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Το σύστημα παρακολούθησης του EMCDDA έχει εντοπίσει 650 δικτυακούς τόπους πώλησης «νόμιμων διεγερτικών» σε ευρωπαίους καταναλωτές. Μια ανησυχητική εξέλιξη στην ηλεκτρονική αγορά είναι η πώληση παράνομων ναρκωτικών σε «κρυπτοαγορές» ή ηλεκτρονικά καταστήματα στην αθέατη πλευρά του διαδικτύου, τον λεγόμενο «βαθύ ιστό» ο οποίος είναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.

Οι σελίδες αυτές επιτρέπουν πλήρη ανωνυμία στις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν «κρυπτονομίσματα» (π.χ. Bitcoin) για τη διευκόλυνση των αφανών συναλλαγών τους. Ένα ακόμη νέο φαινόμενο είναι η εμφάνιση μιας «διαδικτυακής μαύρης αγοράς», με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν τόσο στην ορατή όσο και στην αθέατη πλευρά του διαδικτύου.

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στις αγορές ναρκωτικών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές κινητών συσκευών, είτε χρησιμοποιούνται άμεσα για την αγοραπωλησία ναρκωτικών, είτε έμμεσα, για σκοπούς διαφήμισης, άσκησης επιρροής ή ανταλλαγής εμπειριών.

Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας