Με το να κάθεται κανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη ΙΙ, ακόμα και αν γυμνάζεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Diabetologia. Μάλιστα η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον ώρα καθισιού – είτε για εργασία στον υπολογιστή είτε για ανάπαυση – αυξάνει το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 22%.

Η επικεφαλής της έρευνας, Julianne van der Berg επισημαίνει πως οι άνθρωποι με διαβήτη δαπανούν περισσότερο χρόνο καθιστοί (26 λεπτά περισσότερο) συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη. Όμως παρόλο που υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τον διαβήτη, δεν σημαίνει ότι η συνήθεια αυτή προκαλεί την ασθένεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.500 ενήλικες ηλικίας κατά μέσο όρο 60 ετών. Για να μετρηθεί η κινητικότητά τους και ο χρόνος που περνούσαν καθιστοί, φόρεσαν επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες για 24 ώρες ένα βηματόμετρο. Από τα στοιχεία που συνέλεξε το βηματόμετρο, οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο που έμεναν καθιστοί, τον αριθμό των διαλειμμάτων που έκαναν καθημερινά από το καθισιό, τον αριθμό των παρατεταμένων περιόδων που κάθονταν και συγκεκριμένα για περισσότερο από 30 λεπτά και την μέση διάρκεια των καθιστικών περιόδων. Παράλληλα μετρήθηκε και η γλυκόζη των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 56% των συμμετεχόντων παρουσίασε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, το 15% εμφάνισε υψηλά επίπεδα και το 29% είχε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, προκειμένου να αποφύγει κανείς τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας, είναι σημαντικό να μειώσει τον χρόνο που παραμένει καθιστός κατά τη διάρκεια της ημέρας – ανεξάρτητα από το πόσο ασκείται.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας