Για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμφυτεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες βιοαπορροφήσιμο στεντ δεύτερης γενιάς. Ο ασθενής, στον οποίον πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, είχε στεφανιαία νόσο από την ηλικία των 30 ετών και προηγουμένως του είχαν εμφυτευτεί τρία μεταλλικά στεντ.

«Το νέο βιοαπορροφήσιμο στεντ ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από επιμήκεις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών -ειδικά στην πρόσθια κεντρική αρτηρία- και αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη ειδικά για νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα χρειαστούν αρκετές επαναληπτικές επεμβάσεις στα αγγεία, λόγω εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επεμβατικός καρδιολόγος, Λάμπρος Καραγκούνης, ο οποίος έκανε την εμφύτευση.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι αν σε έναν νεαρής ηλικίας ασθενή τοποθετηθούν μεταλλικά στεντ στην πρόσθια κεντρική αρτηρία, στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, δεν θα είναι δυνατόν να υποβληθεί σε by pass στην αρτηρία αυτή. Όπως τόνισε «τα προγενέστερα μεταλλικά στεντ, επειδή παραμένουν μόνιμα εμφυτευμένα στο τοίχωμα του αγγείου, περιορίζουν σημαντικά μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη στην περιοχή εμφύτευσής του. Επίσης, στο τοίχωμα του αγγείου μπορεί να δημιουργηθεί ουλή λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης στην παρουσία του μεταλλικού στεντ».

«Είχαμε τοποθετήσει πριν δυο χρόνια, ως ιδιώτες γιατροί, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, πρώτης γενιάς βιοαπορροφήσιμο στεντ. Η εμφύτευση ενός βιοαπορροφήσιμου στεντ δεν είναι τόσο εύκολη όσο η εμφύτευση των μεταλλικών, διότι είναι πιο σκληρά. Τα δεύτερης γενιάς βιοαπορροφήσιμα στεντ είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με της πρώτης γενιάς, αλλά και πάλι η εμφύτευσή τους είναι δύσκολη. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των στεντ δεύτερης γενιάς έγκειται στο γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας εμφύτευσης είναι μικρότερος και ο βαθμός απορρόφησης από τον οργανισμό, ταχύτερος. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στην επεμβατική καρδιολογία. Τα νέα βιοαπορροφήσιμα στεντ μετά την εμφύτευσή τους απελευθερώνουν τοπικά φαρμακευτική ουσία που εμποδίζει την επαναστένωση. Σε διάστημα δύο ετών, αποκαθιστούν την αγγειακή λειτουργία και αποδομούνται πλήρως. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους, έχει αποδειχθεί με μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες», κατέληξε ο κ Καραγκούνης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας