Έρχονται… καλύτερα μακαρόνια μετά την ανάγνωση του DNA του σκληρού σιταριού

Μια σημαντική επιτυχία ανακοίνωσε μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, καθώς έκανε γνωστό ότι αποκωδικοποίησε το πλήρες γονιδίωμα του σκληρού σιταριού. Μιλάμε για την την πρώτη ύλη για την παραγωγή των μακαρονιών και των λοιπών ζυμαρικών και το σημαντικό είναι ότι αυτό το επίτευγμα θα συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 60 ερευνητές από επτά χώρες βρήκαν ότι το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι περίπου τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το ανθρώπινο. Αυτοί οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση καδμίου – ένα τοξικό βαρύ μέταλλο – μέσα στο σκληρό σιτάρι. Βρήκαν έτσι έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι και να βελτιώσουν την ποιότητα του.

Αυτά τα στοιχεία έγιναν γνωστά σε δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συντονιστής ερευνητής, Λουίτζι Κατιβέλι, του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας, η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος «θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές καλλιέργειας και ασφάλειας του σκληρού σιταριού και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ποικιλιών σκληρού σιταριού που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία».

Να αναφέρουμε ότι το σκληρό σιτάρι καθιερώθηκε ως βασική καλλιέργεια αρχικά στην περιοχή της Μεσογείου πριν 1.500 έως 2.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στη Νότια Ασία. Τα ζυμαρικά αποτελούν βασική διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, οι βιομηχανίες τροφίμων ζητούν ολοένα περισσότερο, ασφαλέστερο και πιο ποιοτικό σκληρό σιτάρι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook