Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός είναι ο πιθανός λόγος που δεν χάνετε βάρος

Την επόμενη φορά που βρίσκεστε στην ουρά για ένα burger, ίσως πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν παραγγείλετε και κάποιο αναψυκτικό. Και αυτό διότι ο συνδυασμός ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη γεύματος με ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό μειώνει την μεταβολική αποτελεσματικότητα, γεγονός που μπορεί να κάνει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

Τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και κάποιοι χυμοί φρούτων, είναι μόνο μία από αυτές τις παγίδες που πρέπει να αποφεύγει κανείς αν θέλει να χάσει κιλά, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν κάποια πρόσθετα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των ποτών.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Nutrition, οι ερευνητές του USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Human Nutrition Center εξέτασαν επί δύο ημέρες 27 υγιείς ενήλικες (13 άνδρες και 14 γυναίκες) 23 χρονών κατά μέσο όρο, με κανονικό σωματικό βάρος ώστε να διαπιστωθεί εάν η προσθήκη ποτού με ζάχαρη σε γεύμα με διαφορετικές αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών, ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων θα επηρέαζε την όρεξη και το μεταβολισμό τους.

Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες ήταν ότι οι αλλαγές στην πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με ένα ζαχαρούχο ποτό οδηγούν σε αλλαγές στην όρεξη, τις προτιμήσεις των τροφίμων, την κατανάλωση ενέργειας και την αποθήκευση λίπους.

Μια από τις δύο ημέρες τα άτομα πήραν υψηλά πρωτεϊνικά γεύματα χωρίς ζαχαρούχα ποτά και την άλλη ημέρα τα συνδύασαν με αναψυκτικά με ζάχαρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οξείδωση του λίπους, η διαδικασία που διασπά τα μόρια λίπους, επιβραδύνθηκε κατά 8%.

Ο συνδυασμός με ένα ζαχαρούχο ποτό όχι μόνο μειώνει την οξείδωση του λίπους, αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό σας. Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε για να κάψετε τις θερμίδες του αναψυκτικού δεν αντισταθμίζει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται, ιδιαίτερα δε τις υψηλές γλυκαιμικές θερμίδες της ζάχαρης.

Ο συνδυασμός μπορεί επίσης να αυξήσει την επιθυμία σας για αλμυρά και αλμυρά τρόφιμα για έως και 4 ώρες μετά την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για όχι και τόσο υγιεινά τσιμπολογήματα και σε εντελώς λάθος χρονικές στιγμές.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι η προστιθέμενη ενέργεια από την κατανάλωση ενός ποτού με ζάχαρη θα έδινε στο σώμα περισσότερη ενέργεια για να κάψει το λίπος ή να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, αλλά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Casperson δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συμβαίνει.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ποτού με ένα γεύμα επηρεάζει και τις δύο πλευρές της εξίσωσης του ενεργειακού ισοζυγίου», αναφέρει η Casperson.

Η μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα υγιείς ανθρώπους για μόνο δύο μέρες, γι ‘αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από το συνδυασμό ζαχαρούχων ποτών με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες – ακόμη και αυτών που ισχυρίζονται ότι είναι «δίαιτης».

Πηγή: itrofi.gr