14-04-2021

Ιατρική έρευνα ρίχνει νέα «βόμβα» – Στο 60% η θνησιμότητα της βρετανικής μετάλλαξης (video)

«Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων», εξηγεί ο καθηγητής

Ούτε λεπτό δε μας αφήνει σε ησυχία η περιπέτεια που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο με τον κορονοϊό. Σα να μην έφτανε ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία που πλέον μετρούν περισσότερους από 700 διασωληνωμένους ασθενείς κι ότι οι θάνατοι στη χώρα έχουν πλέον φτάσει τους 7.701, έρχεται νέα έρευνα να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής ιατρικής έρευνας αποκάλυψε την Παρασκευή στο Open TV ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ τόνισε ότι με βάση τα όσα αναφέρονται, αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τις μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η θνησιμότητα του βρετανικού στελέχους του μεταλλαγμένου κορονοϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί και πλέον είναι κατά 60% μεγαλύτερη, ενώ καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού παίζει και η γύρη.

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής και στη συνέχεια εξήγησε ότι «σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη «γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις οκτώ μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό. Η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εργασία που δημοσιεύτηκε προχθές σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι η θνησιμότητα είναι πλέον στο 60%».

Κλείνοντας, ο καθηγητής επιτέθηκε σε όσους είναι επιπόλαιοι με το θέμα του ιού φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν είναι δυνατόν πρωτεύοντα ρόλο να παίζει η πολιτική άποψη ή η πεποίθηση ενός ανθρώπου. Δεύτερος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι ο αλτρουισμός. Αν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα η κατάσταση δεν μπορεί να ιαθεί. Με προβληματίζει όταν χθες κάποιοι έκαναν διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει βιολογικός πόλεμος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μου θυμίζει το Τσερνόμπιλ… Βλέπω παρέες παιδιών χωρίς μάσκες. Βλέπω κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ