08-03-2021

Κορονοϊός: Ανατροπή με το εμβόλιο της Pfizer – Δεν χρειάζεται πλέον ψύξη στους -70°C

Η διανομή του θα μπορεί πλέον να γίνεται και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές

Δεν  υπάρχει πλέον η ανάγκη να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ήρθαν στη δημοσιότητα. Κατά συνέπεια, η διανομή του θα μπορεί πλέον να γίνεται και σε κλινικές, φαρμακεία ,αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία έχουν υποβάλει οι εταιρείες στις αμερικανικές αρχές, έδειξαν ότι το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί σε «κανονικές» θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη – δηλαδή από – 15° C έως – 25° C – έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτούμενες συνθήκες αποθήκευσης μεταξύ – 60° C και – 80° C, θερμοκρασίες πιο κρύες κι από τον χειμώνα της Ανταρκτικής.

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες από τις αρχικά δηλωθείσες θερμοκρασίες, θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει τη δόση του εμβολίου «ακόμη πιο εύκολη στη μεταφορά και τη χρήση».

Αυτήν την τιμή ζητούσαν αρχικά οι φαρμακευτικές από την ΕΕ για το εμβόλιο

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (18/2), το εξωφρενικό ποσό των… 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου φέρεται να ζήτησαν οι «Pfizer/BioNTech» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αρχική πρόταση τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η «Sueddeutsche Zeitung» και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί «NDR» και «WDR».

Η συνολική τιμή που θα καλείτο, συνεπώς, να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω εμβόλιο, θα ήταν έτσι κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της «AstraZeneca».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ