19-04-2021

«Προστατεύει σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη του κορονοϊού το εμβόλιο της AstraZeneca»

Τι διαβεβαιώνει στέλεχος της εταιρείας - Αναφέρει πως έχει πολύ μεγάλο επίπεδο αποτελεσματικότητας, όσον αφορά τη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας της Covid-19

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά του κορονοϊού προστατεύει σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19, τόνισε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της βρετανοσουηδικής εταιρίας Κλάους Χίντερντινγκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που θέλουν το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν στο 100% από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. «Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ ξεκάθαρα στις κλινικές μελέτες», δήλωσε ο κ. Χίντερντινγκ μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου «rbb» και διευκρίνισε ότι δημιουργείται σύγχυση από το γεγονός ότι αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά την προστασία από πιθανή μόλυνση φθάνει στο 70%, ενώ εκείνη των εμβολίων των εταιριών «Pfizer/BioNTech» και «Moderna» υπερβαίνει το 90%.


«Αυτό που προκαλεί σύγχυση είναι η διαφορά μεταξύ προστασίας από το να κολλήσει κανείς την λοίμωξη και προστασίας από την ενδεχόμενη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας», σημείωσε το στέλεχος της «AstraZeneca» Γερμανίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «το σημαντικότερο είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τον μη-εμβολιασμό» και ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μην εμβολιαστεί καθόλου».


«Η ανοσία του εμβολίου της Astrazeneca μπορεί να αυξηθεί με μία τρίτη δόση», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να αυξήσουμε αργότερα και χωρίς προβλήματα την ανοσία που προκλήθηκε από το εμβόλιο της Astrazeneca με ένα τρίτο εμβόλιο mRNA».


Σημειώνεται, πως η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», «Moderna» και «AstraZeneca». Το τελευταίο υπό προϋποθέσεις, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν ηλιακό «μπλόκο» εξαιτίας των μη επαρκών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 65 ή 55), αν και αυτό δεν έγινε από την ΕΕ. 

Επίσης, η «Johnson & Johnson» υπέβαλε αίτηση στον ΕΜΑ για αδειοδότηση του εμβολίου της.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ