18-04-2021

5 καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στα μάτια μας

Επικίνδυνες για ερεθισμούς, τραυματισμούς και μολύνσεις είναι πέντε συνήθειες που οι περισσότεροι από εμάς, ασυναίσθητα ή μη, έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας.

Ποιες είναι αυτές;

  1. Τρίβουμε συχνά τα μάτια μας με τα χέρια μας, χωρίς να τα έχουμε πλύνει, με κίνδυνο να προκαλέσουμε μόλυνση ή συνηθίζουμε να τα σκουπίζουμε με χαρτομάντιλα, με κίνδυνο να τα τραυματίσουμε.
  2. Αγνοούμε το γεγονός ότι το συχνό σκούπισμα των ματιών δεν είναι αθώο, καθώς απομακρύνει τη φυσική βλέννα, το βλεννογόνο, που δημιουργεί το εσωτερικό των βλεφάρων και η επιφάνεια του ματιού.
  3. Δεν συμβουλευόμαστε τον οφθαλμίατρο, όταν έχουμε κάποιο ή ενόχληση, αγοράζοντας κολλύρια, τα οποία μπορεί περιστασιακά να βοηθούν τα μάτια, αλλά η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
  4. Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου το χειμώνα: Ζούμε σε μια χώρα που είναι ηλιόλουστη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι.
  5. Όσον αφορά στους χρήστες φακών επαφής, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, όπως το να βγάζουν τους φακούς όταν κοιμούνται, να τους καθαρίζουν πριν και αφού τους αφαιρέσουν και να αλλάζουν μία φορά το μήνα τις θήκες που χρησιμοποιούν για τη φύλαξή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ