11-04-2021

Κορονοϊός: Συνεργασία της AstraZeneca με την IDT Biologika για αύξηση της παραγωγής εμβολίων – Τι ανακοινώθηκε

Ο βρετανικός όμιλος, ανέφερε επίσης ότι άρχισε στις 5 Φεβρουαρίου να στέλνει τις πρώτες από τις 17 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην ΕΕ και τις οποίες θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες τον Μάρτιο

Τη συνεργασία του με τον γερμανικό όμιλο «IDT Biologika», ανακοίνωσε την Τετάρτη (10/02) ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος «AstraZeneca», προκειμένου να μπορέσει να παράγει από το δεύτερο τρίμηνο περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19 για την Ευρώπη.

Τα δύο εργαστήρια «εξετάζουν τις δυνατότητες επιτάχυνσης της παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca» κατά τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο της μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικρίθηκε δριμύτατα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ, οι οποίες δημιούργησαν «θρίλερ» μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Ο βρετανικός όμιλος, ανέφερε ότι άρχισε στις 5 Φεβρουαρίου να στέλνει τις πρώτες από τις 17 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην ΕΕ και τις οποίες θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες τον Μάρτιο.

Προσπαθεί, ωστόσο, να επιταχύνει τον ρυθμό μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης με τη γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρία «για να βοηθήσει τον εμβολιασμό αμέσως στην Ευρώπη».

Η συμφωνία προβλέπει σε δεύτερο χρόνο την ανάπτυξη των ικανοτήτων σε εγκαταστάσεις της IDT Biologika στη Γερμανία στο Ντεσάου για την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων ανά μήνα έως το τέλος του 2022.

Η επένδυση, της οποίας οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αναμένεται να επιτρέψει την παραγωγή άλλων εμβολίων του ίδιου τύπου με αυτού της AstraZeneca και να καταστήσει το γερμανικό εργαστήριο έναν από τους σημαντικότερους παρασκευαστές στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη να αυξήσει τις δικές της ικανότητες παραγωγής εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις της πανδημίας και θα εξασφαλίσει μια στρατηγική προσφορά στο μέλλον», δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό, γενικός διευθυντής της AstraZeneca. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να «ευχαριστήσει τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή τους» επιδιώκοντας τον κατευνασμό μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση για τις παραδόσεις.

Το εμβόλιο του βρετανικού ομίλου, το οποίο γεννά μεγάλες ελπίδες καθώς δεν είναι ακριβό και εύκολα διατηρείται, συσσωρεύει ωστόσο αποτυχίες.

Στη Βρετανία, όπου είναι κυρίαρχο σήμερα ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος που εμφανίστηκε αρχικά στη νότια Αγγλία, το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης «φαίνεται να λειτουργεί καλά» εκτίμησαν ωστόσο οι αρχές.

«Ναι» στο εμβόλιο της AstraZeneca από τον ΠΟΥ για όλες τις ηλικίες

Υπενθυμίζεται, ότι τη δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών, ανέφερε την Τετάρτη (10/02) η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανάβοντας «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κάθε ηλικιακής ομάδας με το συγκεκριμένο προϊόν.

Ηλικιακό όριο σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα

Σημειώνεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έθεσαν «μπλόκο» στη χρήση του εν λόγω εμβολίου στους άνω των 65 (ή 55), με τελευταία την Ολλανδία, η οποία αν υιοθετήσει αυτήν τη γνωμοδότηση, θα ακολουθήσει την τακτική της Γαλλίας, τη Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Δανίας, τη Σουηδίας και άλλων χωρών, που μέχρι σήμερα έχουν ορίσει όρια ηλικίας για το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία «AstraZeneca» και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca είπαν και οι έλληνες ειδικοί. Η Ελβετία δεν έδωσε το «πράσινο φως» και ζητάει εξηγήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ