21-04-2021

Κορονοϊός: «Όχι» και από την Ολλανδία στο εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Άλλη μία χώρα που εφαρμόζει την εν λόγω τακτική - Τι ανακοίνωσε το ολλανδικό Συμβούλιο Υγείας

Τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» κατά της Covid-19, μόνο στους πολίτες κάτω των 65 ετών (κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για την Ελλάδα), συνέστησαν από τη Χάγη οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας, παρά τη θετική γνωμοδότηση της ΕΕ για χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες.

Εάν η Ολλανδία υιοθετήσει αυτήν τη γνωμοδότηση, θα ακολουθήσει την τακτική της Γαλλίας, τη Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, τη Σουηδίας και άλλων χωρών, που μέχρι σήμερα έχουν ορίσει όρια ηλικίας για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Ελβετία δεν έδωσε καν το «πράσινο φως» και ζητάει εξηγήσεις.

«Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί λιγότερο καλά με την ηλικία, το συμβούλιο γνωμοδοτεί ότι το εμβόλιο είναι κατάλληλο για τα άτομα ηλικίας έως των 65 ετών», όπως σημείωσε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, σε ένα δελτίο τύπου, το ολλανδικό Συμβούλιο Υγείας.

Το συμβούλιο πρόσθεσε πως «συστήνει οι πρώτες διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca να χρησιμοποιηθούν σε άτομα ηλικίας 60-65 ετών».

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους άνω της ηλικίαςτων 65 ετών, δεν είναι προς το παρόν σαφής, καθώς μονάχα ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας συμμετείχε στις κλινικές μελέτες, όπως αναφέρθηκε.

«Πόρτα» ενδέχεται να δοθεί και από τους έλληνες ειδικούς

Εντωμεταξύ, «ναι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο μόνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών, αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, μετά τα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργώντας «γρίφο» και για τον σχεδιασμό εμβολισμού στην Ελλάδα.

Βέβαια, σημειώνεται πως η ίδια η εταιρία δηλώνει κατηγορηματικά ότι το εμβόλιό της είναι άκρως αποτελεσματικό στους άνω των 65, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των προαναφερόμενων χωρών, εντούτοις προς ώρας δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι επαρκή.

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» εναντίον της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από εκείνα των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna», ενώ αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Johnson & Johnson». Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (01/02) ανακοινώθηκαν ότι αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος οι «Pfizer/Βiontech». Με τον «πόλεμο» για τις δόσεις να συνεχίζεται.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καλά νέα και για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», μετά από τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Όπως έγινε γνωστό, το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» έδειξε 91,6% αποτελεσματικό στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στη συμπτωματική Covid-19.

«Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων», είπε η  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», αναφέρεται στον εμβολιασμό των πολιτών της Ένωσης κατά του κορονοϊού και στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών.

Την Πέμπτη (04/02) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε, πάντως, «βολές» από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού. «Στην προμήθεια εμβολίων η ΕΕ τα έκανε πραγματικά σκατά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να προμηθεύσουμε την ΕΕ με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου “Sputnik V”», έχει πει, άλλωστε, η Ρωσία. Όπως ανακοινώθηκε η ΕΕ επιτρέπει στους διπλωμάτες της στη Μόσχα να εμβολιαστούν με το «Sputnik V».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ