26-02-2021

Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι… τρόποι και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων (video)

Τι δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο ναι προτείνει λύσεις και να λέει πως θα πρέπει να μάθουν και άλλες εταιρείες τους… τρόπους για παραγωγή.

Την Τρίτη (26/01) έγινε, μάλιστα, γνωστό ότι οι «Pfizer/BioNTech» θα συνεργαστούν με τη γαλλική εταιρία, «Sanofi» με στόχο την παραγωγή 100 εκατ. εμβολίων αποκλειστικά για την Ευρώπη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ότι οι πατέντες των εμβολίων θα μπορούσαν να δίνονται και σε άλλες εταιρείες προκειμένου να παρασκευάζονται περισσότερες δόσεις.

«Θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες τους οι εταιρείες», ήταν τα λόγια του. Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως εν προκειμένου τίθεται ζήτημα μη επαρκούς παραγωγικής δυνατότητας που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές εταιρείες, αλλά επηρεάζει και πολλές άλλες ακόμη, οι οποίες συμμετέχουν, μάλιστα, και στην πορεία της ανακάλυψης των εμβολίων.

Υπήρξε μια αποτυχία και της αγοράς και της ΕΕ, μιλούσαν για παγκόσμια δημόσια αγαθά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την παραγωγή τους, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής το θέμα είχε τεθεί από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό μέσα από κοινό τους άρθρο στο οποίο υπογράμμιζαν πως τα εμβόλια θα πρέπει να είναι παγκόσμια, δημόσια αγαθά, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.

Υπέρ αυτής της κατεύθυνσης, ότι δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο ευρύτατα, υπήρξε και ψήφισμα από τον ΠΟΥ, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής του LSE εξέφρασε την εκτίμηση πως παραπάνω από το μισό του πλανήτη δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε εμβόλια εντός του 2021 και επεσήμανε πως εγείρεται σημαντικό ζήτημα, καθώς εάν υπάρξουν έντονες μεταλλάξεις του κορονοιού θα χρειαστούν εναλλακτικά εμβόλια.

Οι εταιρείες μας λένε πως μπορούν να παραχθούν γρήγορα, εντός έξι εβδομάδων, ανέφερε ο κος Μόσιαλος προσθέτοντας πως ήδη η Moderna σχεδιάζει «εναλλακτικά» εμβόλια, εάν το ήδη υπάρχον εμβόλιο δεν «πιάνει» το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μετάλλαξη και παραλλαγή του ιού, ήδη προβλέπεται ότι θα αλλάξουν και τα εμβόλια. Ποιος θα τα παράξει τότε από την στιγμή που δεν μπορούν να παράξουν αυτά για τα επικρατούν στέλεχος;», διερωτήθηκε.

Το κακό σενάριο θα είναι η «AstraZeneca» να έχει παραγωγικά προβλήματα και πέραν του τριμήνου, εκτίμησε επιπρόσθετα ο καθηγητής αναφέροντας πως μπορεί όπως είδαμε να ανακοίνωσαν επίσπευση των παραδόσεων κατά μια εβδομάδα εντούτοις αυτό δεν θα λύσει πολλά προβλήματα.

«Αν αποκαταστήσουν την παραγωγική τους διαδικασία στο δεύτερο τρίμηνο και ταυτόχρονα έχουμε και το εμβόλιο της “Johnson & Johnson“, ιδιαίτερα με την μια δόση, τότε τα εμβόλια αρκούν για λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό», είπε. Με την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της «Johnson & Johnson», πάνε καλά, θα τα περιμένουμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ