Παράλυτα ποντίκια, λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική τους στήλη, μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά, όταν γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων, μέσω της χρήσης μίας ειδικά σχεδιασμένης πρωτεΐνης, η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων με την εισαγωγή των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών.
Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, συνήθως εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ή αθλημάτων, αφήνουν συχνά παράλυτους τους ανθρώπους, καθώς πλέον διακόπτεται η μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ μυών και εγκεφάλου. Η νέα θεραπεία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, η οποία παρουσιάστηκε με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατόρθωσε να αναγεννήσει τα νευρικά κύτταρα των παράλυτων τρωκτικών χάρη σε μία πρωτεΐνη.
“Transneuronal delivery of hyper-interleukin-6 enables functional recovery after severe spinal cord injury in mice -2021”
the great work.
I think this study is a revolution in the neurorehabilitation.
thanks for the all researchers: (Marco Leibinger, …… Dietmar Fischer). pic.twitter.com/c5BgDNc30W— Mahdi Yazdani (@MahdiYa38945876) January 19, 2021
«Με μία σχετικά μικρή παρέμβαση, ενεργοποιούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων, ώστε να αναγεννηθούν και τελικά αυτός είναι ο λόγος που τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντίτμαρ Φίσερ στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες.
Η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους υπερ-ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές, ήδη, διερευνούν κατά πόσο η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί και θα συνεχίσουν τα πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους, σκύλους ή μαϊμούδες, πριν δοκιμάσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους, κάτι που ασφαλώς θα πάρει πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον δρα Φίσερ.
Σημειώνεται, πως στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής επιστήμων.
Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση