03-01-2021

Αυτό είναι το εμβόλιο της Pfizer: Πόσες ημέρες δίνει ανοσία – Ήπιες παρενέργειες μόνο για 24 ώρες

Ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση, μετά το «πράσινο» φως από τη Μεγάλη Βρετανία

Την ώρα που ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση για το εμβόλιο των «Pfizer/BionTech», μετά την έγκριση από τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται νέα στοιχεία…

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη. Όσοι κάνουν το εμβόλιο, θα αναπτύξουν ανοσία μέσα επτά μέρες από τη δεύτερη δόση, δηλαδή σε 28 μέρες από την πρώτη. Έχει σημασία όμως να επισημανθεί ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο θα έχουν ήδη σχετική προστασία από τον κορονοϊό μέσα σε 12 ημέρες από την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της «Pfizer» θεωρείται ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό και λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Όσον αφορά στις παρενέργειές του, είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.


Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Η αρχή θα γίνει άμεσα, από την προσεχή Δευτέρα (07/12) έστω και αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία κινήθηκε πολύ γρήγορα και ίσως δεν σεβάστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά οι βρετανικές αρχές – σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες – διαβεβαιώνει ότι όλη η διαδικασία έγινε ακολουθώντας όλες τις επιστημονικές απαιτήσεις.

«Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια», δήλωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής Τζουν Ρέιν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του εμβολίου.


Ποιοι θα προηγηθούν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας. Μαζί με αυτούς πρώτοι θα εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Βρετανία: Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε εκπτώσεις, η έγκριση του εμβολίου ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα

Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αξιολόγησε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των «Pfizer/BioNTech» βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», σημείωσε η Τζουν Ρέιν.

Ερωτηθείσα για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα φέτος επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η Ρέιν σημείωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως (την 1η Ιανουαρίου). Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της «MHRA».

Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε εκπτώσεις στην διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης που την οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την αξιολόγηση που έγινε ως εμπεριστατωμένη και αυστηρή.

«Είναι πολύ σαφές ότι ξεχωριστές ομάδες εργάζονταν παράλληλα για να παραδώσουν την πιο αυστηρή επισκόπηση αυτού του εμβολίου. Δεν έγιναν εκπτώσεις», τόνισε η Τζουν Ρέιν.

«Οι εξειδικευμένοι μας επιστήμονες και κλινικοί ιατροί εργάστηκαν όλο το 24ωρο, προσεκτικά, μεθοδικά, διερευνώντας πίνακες και αναλύσεις και γραφήματα για καθένα ξεχωριστά δεδομένο, εκατοντάδες, πάνω από χίλιες σελίδες δεδομένων και με απόλυτη κριτική οπτική, αναλύοντας τα προ – κλινικά στοιχεία, τις κλινικές δοκιμές, τους ελέγχους παρασκευής και ποιότητας και στη συνέχεια την τελική δειγματοληψία», δήλωσε.


Ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση

Παράλληλα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας «BionTech» μελετά εάν το εμβόλιό της κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε με την συνεργασία της «Pfizer» προστατεύει και από την μόλυνση από τον ίδιο τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουγκούρ Σαχίν.

Διευκρίνισε δε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής σχετικά με την προστατευτική δράση του εμβολίου και απέναντι στον Sars-CοV-2, εκτός της προστασίας από την Covid-19 που παρέχει, θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την χορήγηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου των «Pfizer/BionTech» με ταχεία διαδικασία, παίρνοντας προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την ταχεία διαδικασία που ακολούθησε η βρετανική αρχή και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του εμβολίου είναι περισσότερο ενδελεχής.

Ο επιχειρηματικός και εμπορικός διευθυντής της «BionTech» Σον Μάρετ υπερασπίσθηκε την διαδικασία που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε πως «η MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων) έθεσε τα ίδια λεπτομερή ερωτήματα με κάθε άλλη ρυθμιστική αρχή».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει στοιχεία από τις BionTech/Pfizer για το εμβόλιο και ότι τα εξετάζει για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση, μία έγκριση που αποτελεί σημείο αναφοράς για την έγκριση του εμβολίου από μεμονωμένες χώρες.

Αναφερόμενος στην βρετανική ρυθμιστική αρχή, ο ΠΟΥ δήλωσε στο «Reuters»… «Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την MHRA για την δυνατότητα αξιολόγησης ορισμένων πληροφοριών από την δική της αξιολόγηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία επείγουσας έγκρισης του ΠΟΥ.


Γραβάνης: Είμαι ενθουσιασμένος με τα νέα

Τον ενθουσιασμό του για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Βρετανία, εξέφρασε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η Ευρώπη και θα ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα επιδείξει ολιγωρία και καθυστέρηση.

Ο κ. Γραβάνης διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν σε χρόνους ρεκόρ και πρόσθεσε ότι τόσο το εμβόλιο της «Pfizer» όσο και της «Moderna», είναι εντελώς καινούρια τεχνολογίας και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανοσοποίηση.


Ο καθηγητής Γραβάνης σημείωσε ότι δεν τον απασχολούν οι παρενέργειες, ότι ο ίδιος θα εμβολιαστεί αμέσως και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει και ο περισσότερος κόσμος. Ο κ. Γραβάνης ρωτήθηκε και για το αν θα χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο παρέχει προστασία για τουλάχιστον 1 χρόνο, αλλά είναι πιθανό να χρειάζεται ξανά εμβολιασμός κάθε 2 με 3 χρόνια. Και αυτό γιατί ενδεχομένως η ουσία να προστατεύει τους εμβολιασθέντες για περισσότερο χρόνο.

«Φανταστικό, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» – Η πρώτη αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον

Μέσα σε… τρελή χαρά βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον για το γεγονός ότι η Βρετανία ενέκρινε την Τετάρτη (02/12) το εμβόλιο της «Pfizer/BioNTech» κατά του κορονοϊού…  «Φανταστικό» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει έρθει δυο φορές… αντιμέτωπος με τον κορονοϊό, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα.


Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζόνσον επεσήμανε ότι «η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα την Τρίτη (02/12) για να μιλήσει για τα εμβόλια κατά της covid-19.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Πρωτότυπη διαμαρτυρία με χιλιάδες ποτήρια μπύρας στην Πράγα από εστιάτορες & ιδιοκτήτες παμπ

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπίρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους: με αυτόν τον τρόπο εστιάτορες και ιδιοκτήτες παμπ στην...

Σε κρίσιμη κατάσταση κοριτσάκι 3,5 ετών που έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ένα κορίτσι ηλικίας 3,5 ετών.Περίπου στις 20:30 και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το...

Super League: «Φαντομάς» ο Ολυμπιακός, 3-0 την ΑΕΚ κι εξαφανίζεται από τους διώκτες του (video)

Το καλύτερο δυνατό «ποδαρικό» έκανε στο νέο έτος ο Ολυμπιακός, που με δύο γκολ του κορυφαίου σκόρερ των ελληνικών γηπέδων, Γιουσέφ Ελ Αραμπί κι...

Νορβηγία: Στους επτά οι νεκροί από την κατολίσθηση στα περίχωρα του Όσλο – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Διασώστες εντόπισαν σήμερα ένα έβδομο πτώμα, τέσσερις ημέρες μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στα βορειοανατολικά περίχωρα του Όσλο, ανακοίνωσε η αστυνομία, που αναζητεί πλέον...

Γυναίκες οδηγοί για πρώτη φορά στο μετρό της Μόσχας

Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προσέλαβε γυναίκες οδηγούς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, έπειτα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη...

Σκηνές… Σικάγο στην Πάτρα – Κατέβηκε από το αυτοκίνητο κι άρχισε να πυροβολεί προπορευόμενο όχημα

Σκηνές που θυμίζουν αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν στην περιοχή των Μποζαϊτίκων σήμερα περίπου στις 11 το πρωί όταν περίοικοι άκουσαν πυροβολισμούς στην οδό Πανεπιστημίου.Μετά τις...