Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικές κλινικές δοκιμές του δεύτερου εμβολίου «EpiVacCorona», σε άτομα ηλικίας άνω 18 ετών, μεταδίδει το πρακτορείο «RIA» επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή «Rospotrebnadzor». Μετά από το «Sputnik-V», για το οποίο ανακοινώθηκε ότι έχει 92% αποτελεσματικότητα.
Το εμβόλιο «EpiVacCorona», το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο «Vector» της Σιβηρίας, έλαβε αυτόν τον μήνα την έγκριση για να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών και σε 3.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, όπως ανέφερε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή.
Hot on the heels of Sputnik V, Russia’s 2nd Covid-19 vaccine ‘EpiVacCorona’ set for release in December, say developers — RT Russia & Former Soviet Union https://t.co/zZQZDOred7
— A. Smith (@360CNN) November 30, 2020
Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα και μερικές άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Καζάν και Καλίνινγκραντ, μεταδίδει το πρακτορείο «TASS». Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αρχές αρνούνται να εφαρμόσουν ένα lockdown, υποστηρίζοντας ότι τα στοχευμένα μέτρα είναι επαρκή για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το δικό της πρώτο εμβόλιο «Sputnik-V» είναι κατά 92% αποτελεσματικό για να προστατεύσει τον κόσμο από την Covid-19 σύμφωνα, με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.
Russia plans to begin mass trials of its second coronavirus vaccine, EpiVacCorona, on people aged over 18.https://t.co/ou8nntTHT6
— News18.com (@news18dotcom) November 30, 2020
Οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (30/11) 26.338 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 6.511 στη Μόσχα και 3.691 στην Αγία Πετρούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο στη χώρα σε 2.295.654 περιστατικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Κατέγραψαν επίσης το τελευταίο 24ωρο, 368 θανάτους, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 39.895.
PM put all vaccine ‘eggs’ in one basket, didn’t consider other options: O’Toole https://t.co/Lq9AHN4RIS O’Toole just makes stuff up. China was first hit by covid, first to create a vaccine while USA was in denial. It was not all eggs in one basket if China was the only basket.
— Captain Dick (@CaptainDick12) November 30, 2020
Εν τω μεταξύ, τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ μετά την ανακοίνωση της «Moderna Inc» ότι καταθέτει τη Δευτέρα (30/11) αίτηση έγκρισης στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, μία εβδομάδα μετά τις «Pfizer/BionTech».
Ο Αζάρ δήλωσε στο «CBS» ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα απευθυνθούν αργότερα τη Δευτέρα (30/11) στους κυβερνήτες για να συζητήσουν το θέμα των εμβολίων και ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στην επιχείρηση του εμβολιασμού.
#Moderna says will request #USA, #Europe #Vaccine authorization Monday https://t.co/sVihBsy1bL #Science #Pandemic #Healthcare
— Digital Journal (@digitaljournal) November 30, 2020
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται η πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Αυστρία
Την άποψη ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», διατυπώνει σε δηλώσεις της η πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστρίας και υποψήφια στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, Ίρμγκαρντ Γκρις, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ως «αντιπαραγωγική» τη θέση ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.
Το «προαιρετικό» του εμβολιασμού υποστηρίζουν με έμφαση ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός του και των Πράσινων.
Μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η Ίρμγκαρντ Γκρις αναφέρθηκε στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και στις συνέπειές τους, και, επισημαίνοντας ότι «έχουν καταστραφεί υπάρξεις, άνθρωποι χάνουν τις ζωή τους, υφίστανται μόνιμες ζημίες», ζήτησε «τον τερματισμό αυτής της κατάστασης».
Austrian-made coronavirus vaccine ‘effective for ten years’ https://t.co/r80v6x9pcB
— The Local Austria (@TheLocalAustria) November 30, 2020
«Εάν ο εμβολιασμός συνιστά μία διέξοδο – και η επιστήμη πρέπει να απαντήσει σε αυτό – τότε η πολιτική πρέπει να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση», απαίτησε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή η Συνήγορος Ασθενών Ζίγκριντ Πιλτς, σημειώνοντας ότι εκκλήσεις και παραπομπές στον οικογενειακό γιατρό δεν επαρκούν και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση και την απάντηση στα ερωτήματα του κόσμου.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Ούρσουλα Βίντερμαν – Σμιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών και Ανοσιολογίας, θεωρεί ατυχή τη συζήτηση ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς, όπως επισήμανε, «μέσα στο εγγύς μέλλον δεν θα ήταν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό».
Επιπλέον, κατά την άποψή της, θα δημιουργούνταν ακόμη περισσότερος φόβος στους ανθρώπους, και για αυτό θα πρέπει αρχικά οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού να εστιαστούν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως και στο υγειονομικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
🇷🇺💉 #Rusia planea comenzar este lunes las pruebas masivas de su segunda vacuna contra el #coronavirus, #EpiVacCorona, en personas mayores de 18 años.https://t.co/2MVIg5Kk1F
— Economíahoy.mx (@Economiahoymx) November 30, 2020
Για τη σύμβουλο Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας Γιουλιάνε Μπόγκνερ-Στράους, οι ανησυχίες των σκεπτικιστών του εμβολιασμού πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, η ενημέρωση του πληθυσμού πρέπει να είναι διαφανής, ουδέτερη και σε κατανοητή γλώσσα για να «μπορέσουν όλοι να πειστούν ότι ο εμβολιασμός είναι επί του παρόντος η μόνη ελπίδα για το μέλλον».
Η ίδια βλέπει την προθυμία εμβολιασμού ήδη «σε μεγάλη άνοδο», και με την έγκριση ασφαλών και δοκιμασμένων εμβολίων, η αποδοχή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, και σημαντική είναι, κατά την άποψή της, μία «σαφής επικοινωνία» όπως και «διασάφηση» από αξιόπιστους γιατρούς και από τις υπηρεσίες υγείας.
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)