29-11-2020

Κορονοϊός: Το παράδοξο της υπερμετάδοσης – Ποιοι είναι οι «ένοχοι χώροι»

Είναι πιθανό το 90% των κρουσμάτων να προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων

Υπάρχουν ορισμένες εκδηλώσεις, οι οποίες φαίνεται πως είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία τεράστιων εστιών μόλυνσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν για παράδειγμα οι χώροι λατρείας, οι οικογενειακές γιορτές και τα επαγγελματικά συνέδρια.

Επομένως, η κατανόηση αυτών των φαινομένων υπερμετάδοσης μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες:

Όλο και περισσότεροι ειδικοί, υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση της νόσου τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις εκρήξεις που προέρχονται από λίγα μόνο μολυσμένα άτομα.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιός μεταδίδεται «σε 10, 20, 50 άτομα ή και περισσότερα», την ώρα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αλυσίδα της μετάδοσης έχει αντίθετα την τάση να διακόπτεται γρήγορα, σύμφωνα με τον Benjamin Althouse, ερευνητής του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, κατά τη δική του εκτίμηση, είναι πιθανόν μάλιστα ότι το 90% των κρουσμάτων του κορονοϊού προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων.

«Είναι σαν να πετάς σπίρτα σε προσάναμμα: με το πρώτο σπίρτο, και έπειτα στο δεύτερο, δεν γίνεται τίποτε, αλλά ξαφνικά, με το τρίτο σπίρτο ανάβει η φωτιά και πυρπολεί τα πάντα», περιγράφει.

Επιπλέον, η Μαρία Βαν Κέρκοουβ, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε στο τέλος του Οκτωβρίου «Η υπερμετάδοση είναι το σήμα κατατεθέν του κορονοϊού».

Τους τελευταίους μήνες, τα περιστατικά υπερμετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα και έχουν σημαδέψει το χρονικό της επιδημίας του ιού.

Ασθενής 31: Μια αξιοσημείωτη ιστορία

Τον Φεβρουάριο, μία 61χρονη από τη Νότια Κορέα εντοπίσθηκε ως «ασθενής 31» και έμεινε στην ιστορία ως το άτομο από το οποίο ξεκίνησε το κύμα μόλυνσης στην Εκκλησία Shincheonji του Ιησού.

Ο παραλληλισμός γίνεται με την «Typhoid Mary», την μαγείρισσα η οποία έμεινε στην ιστορία της Ιατρικής στις αρχές του 20ού αιώνα ως η πρώτη υγιής φορέας του τυφοειδούς πυρετού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μετέδωσε την νόσο σε δεκάδες άτομα.

Η νοτιοκορεατική Εκκλησία, θρησκευτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης, έγινε τελικά ο βασικός πυρήνας της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Νότια Κορέα, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα συνδεόμενα με αυτήν.

Αντιστοίχως, ετήσιο συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου 2020 που οργανώθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Biogen θεωρείται ύποπτο για την μετάδοση του ιού σε 20.000 άτομα στην περιοχή της Βοστώνης.

Τα παραπάνω παραδείγματα θεωρούνται τρανταχτή απόδειξη της θεωρίας.

Επιπρόσθετα, οι συντάκτες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020 στην επιθεώρηση Science έφθαναν στο συμπέρασμα ότι «η υπερμετάδοση κυριαρχεί στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS-CoV-2».

Οι εν λόγω αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τεσσάρων πρώτων μηνών της επιδημίας στα ινδικά κρατίδια του Ταμίλ Ναντού και του Αντρα Πραντές.

Η ετυμηγορία

Από το 8% των μολυσμένων ατόμων προήλθε το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ το 71% των ατόμων που είχαν προσβληθεί δεν μετέδωσαν τον ιό σε καμία από τις επαφές τους.

Από την αρχή της πανδημίας, η προσοχή έχει στραφεί ειδικά προς έναν δείκτη, τον ρυθμό αναπαραγωγής, που ονομάζεται R0 και αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ατόμων στα οποία κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό, απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την έλεγχο της επιδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως ο Benjamin Althouse προειδοποιεί πως «η απομόνωση αυτού του κριτηρίου δεν αρκεί για να δώσει πλήρη εικόνα της μετάδοσης».

Η Covid-19, η γρίπη και ο Ebola έχουν και οι τρεις R0 ανάμεσα στο 2 και το 3. Όμως, η τάση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από γρίπη μολύνουν δύο ή τρία άτομα, την ώρα που στον Ebola και την Covid η μετάδοση είναι πολύ πιο διάσπαρτη: ορισμένοι δεν μολύνουν κανέναν ή σχεδόν, ενώ άλλοι αποτελούν πηγή για δεκάδες μολύνσεις, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Μένει να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τις υπερμεταδόσεις

Δεν είναι γνωστό ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των βιολογικών παραγόντων, για παράδειγμα η υπόθεση ότι «οι υπερμεταδότες έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Αντίθετα, αυτό για το οποίο υπάρχει σιγουριά είναι ότι η μετάδοση της Covid συνδέεται στενά με τις εξής συνθήκες:

  • Κλειστοί χώροι, που δεν αερίζονται καλά,
  • Όπου υπάρχει κοσμοσυρροή
  • Όπου μιλάμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature έδειξε ότι τα εστιατόρια, οι χώροι άθλησης και τα μπαρ είναι οι χώροι όπου γίνεται η μεγαλύτερη μετάδοση στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Προς 14 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown – Τι γίνεται με μαγαζιά, εστίαση & σχολεία

Η 1η Δεκεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία άρσης του lockdown πήγε πολύ γρήγορα... «περίπατο», καθώς κρούσματα και πολύ περισσότερο, θάνατοι και διασωληνώσεις χτυπούσαν «κόκκινα» τις...

«Μετακίνηση 6» για τον Σάκη Ρουβά – Πήγε στο βουνό να μαζέψει…κούμαρα (video)

Ο Σάκης Ρουβάς έστειλε το απαραίτητο sms και βγήκε για περίπατο με την οικογένειά του εν καιρώ lockdown.Ο τραγουδιστής έκανε πεζοπορία στο βουνό και...

Αντιγκράφιτι από Μπακογιάννη και δήμο Αθηναίων σε Ακαδημία Πλάτωνος – Κολωνό

Σε τακτική βάση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων όχι μόνο στο κέντρο αλλά και τις γειτονιές της πόλης. Με τον Κώστα Μπακογιάννη...

Πρόεδρος Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ: Παλεύουμε με τον θάνατο και χάνουμε συνέχεια

Μια αδιάκοπη μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου δίνουν νύχτα - μέρα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας, ασθενείς που μολύνθηκαν από τον...

Καλά στην υγεία τους οι έλληνες ναυτικοί που κρατούνται όμηροι στη Νιγηρία μετά από πειρατεία

Καλά στην υγεία τους είναι οι πέντε Έλληνες ναυτικοί στο πλοίο των οποίων – εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – έγινε έφοδος πειρατών στην Νιγηρία.Οι...

Αιωνόβια γιαγιά 102 ετών νίκησε τον κορονοϊό και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Κέρκυρας (video)

Νικήτρια από τη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό βγήκε μία αιωνόβια 102 ετών που πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.Όπως ανέφερε στο...