29-11-2020

Κορονοϊός: Πόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια των Pfizer και CureVac – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τι αναφέρει το «Reuters» επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο

Πολύ σημαντικά και αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσουν οι εταιρείες «Pfizer» και «CureVac», έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο. Στοιχεία που αφορούν και τις τιμές των εμβολίων.

Βλέπετε, η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες τόσο με τις «Pfizer/BioNTech», όσο και με την «CureVac», κάνοντας αναφορές και στις τιμές.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αξιωματούχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πληρώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων των δύο υποψηφίων εμβολίων.

Ειδικότερα, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 δολάρια) ανά δόση. Αυτό σημαίνει μια συνολική τιμή έως 3,1 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολαρίων) για 200 εκατ. δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ εάν αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας και άλλες 100 εκατ. δόσεις, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.


Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση των «Pfizer/BioNTech», ο εμβολιασμός ενός ατόμου θα κοστίζει 31 ευρώ, μιας και θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις. Όπως αναφέρει το «Reuters», οι πληροφορίες αυτές για την τιμολόγηση επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση απ’ ό,τι οι ΗΠΑ για μια αρχική προμήθεια του εμβολίου αυτού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα, σύμφωνα με την οποία, οι χώρες της ΕΕ θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που οι εταιρείες εκτρέψουν δόσεις του εμβολίου προς τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Η συμφωνία με την «CureVac»

Ξεχωριστά, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 δολάρια) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατ. δόσεων το υποψηφίου εμβολίου της «CureVac», ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που έχει ορίσει η εταιρεία ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.


Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την «CureVac» αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Κατά τον Eυρωπαίο αξιωματούχο, η «CureVac» έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους των συμφωνιών και την τιμολόγηση των εμβολίων, ενώ οι BioNTech και «CureVac» επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

(πληροφορίες από Reuters)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι να την κάνεις τη ζωή χωρίς μια βόλτα με Aston Martin στο Baden Baden…

Υπάρχει κόσμος που είναι κλεισμένος σε διαμερίσματα όλη μέρα καθώς δεν έχει ούτε δουλειά για να βγει έστω για να πάει στο γραφείο του....

Η Ελένη Κρίτα μας δείχνει στο στολισμένο της σαλόνι για τα Χριστούγεννα

Η Ελένη Κρίτα απολαμβάνει το Σαββατοκύριακό της στο σπίτι της όπως όλοι λόγω της καραντίνας που βρίσκεται η χώρα λόγω κορονοϊού.Η ηθοποιός το απόγευμα...

Ηλιόπουλος: Σε γνώση του Μαξίμου το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ

«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα και Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε...

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε φάρμα στη νότια Αγγλία

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε μια φάρμα όπου εκτρέφονται γαλοπούλες, στη νότια Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε...

Σάλος με τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων – Τι απαντούν ΕΟΔΥ, Χαρδαλιάς & Πέτσας (video)

Σάλο, έντονο προβληματισμό και... ιδιαίτερο εκνευρισμό στο Μαξίμου έχουν προκαλέσει τα δύο δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα με την...

ΝΔ: Άγνωστο πράγμα η σοβαρότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου που από την αρχή της πανδημίας συγκρίνει τους νεκρούς του...