25-01-2021

«Ρελάνς» της Ρωσίας: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου «Sputnik V» (video)

Τυχαίο ότι η ανακοίνωση έρχεται αμέσως μετά από αυτή της Pfizer;

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κορονοϊό σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ενέκρινε το Sputnik V για δημόσια χρήση τον Αύγουστο (η πρώτη χώρα που έκανε κάτι τέτοιο), αν και η έγκριση ήρθε πριν από την έναρξη μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών τον Σεπτέμβριο.

“Με βάση τα δεδομένα, έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο”, δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια είδηση για την οποία οι κατασκευαστές του εμβολίου θα μιλούν μια μέρα στα εγγόνια τους.

Σύμφωνα με το RDIF, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για έξι ακόμη μήνες, ανέφερε το RDIF και τα δεδομένα από τις δοκιμές θα δημοσιευθούν επίσης σε ένα κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό μετά από μια εξέτασή τους από ειδικούς.

Η λεγόμενη δοκιμή Φάσης III του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya πραγματοποιείται σε 29 κλινικές σε όλη τη Μόσχα και θα περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές συνολικά, με το ένα τέταρτο να λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο.

Οι πιθανότητες μόλυνσης με COVID-19 ήταν κατά 92% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik V σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σημειώνει το RDIF.

Σημειώνεται πως η Ρωσία κάνει δοκιμές και για ένα ακόμη εμβόλιο, το οποίο παράγεται από το Vector Institute στη Σιβηρία, ενώ αναπτύσσεται και τρίτο εμβόλιο, όπως δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι όλα τα εμβόλια της χώρας είναι αποτελεσματικά.

“Οι μελέτες έχουν ήδη δείξει και επιβεβαιώσει ότι, πρώτον, αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες μετά τη χρήση, και δεύτερον, όλα είναι αποτελεσματικά”, ανέφερε ο Πούτιν

Ενδιαφέρον από την Άγκυρα να παράγει το εμβόλιο

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις, ανακοινώθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Υγείας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας των δύο χωρών.

Η Ρωσία δοκιμάζει ήδη δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο. Προχωρεί στη διάθεση του εμβολίου Sputnik V για εγχώρια χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι δοκιμές της τελευταίας φάσης.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε ενδιαφέρον για να οργανωθεί η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά την πραγματοποίηση τοξικολογικών μελετών, όπως προβλέπεται από την εγχώρια νομοθεσία», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Υγείας.

Ο ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο διαβεβαίωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές, αναφέρεται στη δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε», δήλωσε ο Κοτζά.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει από τον Μάρτιο σχεδόν 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 και περισσότερους από 11.000 θανάτους. Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει πλέον μόνο τον αριθμό των ασθενών με συμπτώματα, μια κίνηση για την οποία επικριτές λένε πως κρύβει την αληθινή κλίμακα της επιδημίας στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ