26-11-2020

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται μέσω του αέρα σε δωμάτια, μπαρ και σχολικές αίθουσες – Αναπαράσταση που δείχνει πολλά (video)

Δείτε πώς λειτουργεί η διασπορά του ιού και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε

Ο νέος κορoνοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα, κυρίως σε κλειστούς χώρους. Παρόλο που δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο η ιλαρά, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον ανοιχτά τον ρόλο που παίζουν τα αερολύματα – μικρά μολυσματικά σωματίδια που εκπνέονται από ένα άτομο που έχει μολυνθεί και αιωρούνται στον αέρα ενός εσωτερικού χώρου, εξηγείται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης «El País».

H χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός του χώρου είναι τα μόνα που μπορούν να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορονοϊού, διαμηνύουν οι επιστήμονες.

Η «El Pais» ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών φιλοξενεί τρία παραδείγματα, με το πώς μεταδίδεται ο ιός σε ένα σπίτι, σε ένα μπαρ και σε μια σχολική αίθουσα. Στα παραδείγματα αποδεικνύεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σαφώς στους εσωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί να μειωθεί με τη χρήση μάσκας αλλά και το σωστό αερισμό.

Πώς λειτουργεί η μετάδοση και κυρίως, πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε;

Μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν τρία μέσα μετάδοσης του κορονοϊού:

– Τα μικρά σταγονίδια που εκπέμπονται κατά τον βήχα ή την ομιλία, τα οποία είναι πιθανό να καταλήξουν στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη ανθρώπων που στέκονται κοντά.

– Οι μολυσμένες επιφάνειες, παρόλο που το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος να μολυνθεί κάποιος από τον ιό.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από το ευρωπαϊκό τμήμα του Οργανισμού, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί κανέναν κρούσμα που να προκλήθηκε από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια.

– Τέλος, υπάρχει και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων – την εισπνοή δηλαδή αόρατων μολυσματικών σωματιδίων που εκπνέει ένα άτομο που έχει προσβληθεί και συμπεριφέρονται παρόμοια με τον καπνό. Χωρίς εξαερισμό, τα αεροσταγονίδια παραμένουν στον αέρα και πυκνώνουν όλο και περισσότερο καθώς περνά η ώρα.

Αναπνοή, ομιλία και φωνές

Στο ξεκίνημα της πανδημίας, υπήρχε η άποψη ότι τα μεγάλα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε αποτελούσαν το κύριο μέσο μετάδοσης. Γνωρίζουμε όμως ότι το να φωνάζουμε ή να τραγουδάμε σε κλειστούς χώρους χωρίς καλό εξαερισμό για μεγάλη χρονική διάρκεια επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Την άνοιξη, οι υγειονομικές αρχές απέτυχαν να επικεντρωθούν στην μετάδοση μέσω αερολυμάτων, αλλά πρόσφατα επιστημονικά δημοσιεύματα έχουν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το CDC στο να επικεντρωθούν σε αυτήν.

Ένα άρθρο στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science συμπέρανε ότι υπάρχουν «συντριπτικές αποδείξεις» ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης είναι μια «βασική οδός» μόλυνσης, ενώ το CDC σημειώνει πλέον ότι «σε συγκεκριμένες συνθήκες, φαίνεται πως [τα αερολύματα] έχουν καταφέρει να μολύνουν άτομα που βρίσκονταν πάνω από δύο μέτρα μακριά. Αυτό συνέβη σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό. Κάποιες φορές το μολυσμένο άτομο ανάσαινε βαριά, για παράδειγμα, ενώ τραγουδούσε ή γυμναζόταν».

Σημειώνεται ότι εκτοξεύονται 10 φορές περισσότερα μολυσματικά μικροσωματίδια όταν μιλάμε και 50 φορές περισσότερα όταν φωνάζουμε.

Εξομοίωση μετάδοσης του ιού σε μια συνάθροιση εντός σπιτιού:

1. Έξι άτομα συναντώνται σε ένα σπίτι και ένας εξ’ αυτών έχει προσβληθεί από τον ιό. (Περίπου το 31% των ξεσπασμάτων του ιού που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία έχουν προκληθεί από τέτοιου είδους συναθροίσεις, κυρίως μεταξύ οικογενειών και φίλων).

2. Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται οι αποστάσεις, εάν έξι άτομα περάσουν τέσσερις ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, θα μολυνθούν όλοι τους.

3. Εάν γίνει χρήση μασκών, τέσσερα άτομα κινδυνεύουν να προσβληθούν. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα εμποδίσουν τη μόλυνση εάν η έκθεση στον ιό είναι εκτεταμένη.

4. Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά εάν τα άτομα φορούν προστατευτικές μάσκες, μειώσουν τη διάρκεια της συνάθροισης στο μισό καθώς και αν υπάρξει εξαερισμός του χώρου.

Μπαρ και εστιατόρια

Τα ξεσπάσματα κορονοϊού σε εκδηλώσεις καθώς και σε μέρη όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, ευθύνονται για έναν σημαντικό αριθμό μολύνσεων σε συνθήκες κοινωνικών συναθροίσεων. Επιπλέον, πρόκειται για τα πλέον «εκρηκτικά» ξεσπάσματα. Κάθε ξέσπασμα του ιού σε ένα νυχτερινό κέντρο μολύνει κατά μέσο όρο 27 ανθρώπους, σε σχέση με τις οικογενειακές συναθροίσεις όπου κατά μέσο όρο θα μολύνονταν μόλις έξι.

Μια από αυτές τις «υπερ – μεταδόσεις» σημειώθηκαν σε ένα κλαμπ στην πόλη Κόρντομπα της νότιας Ισπανίας, όπου 73 άτομα εντοπίστηκαν θετικά μετά από νυχτερινή τους έξοδο στο εν λόγω μέρος. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέλυσαν πρόσφατα το ξέσπασμα του ιού σε ένα μπαρ στο Βιετνάμ , όπου 12 άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό.

Εξομοίωση μετάδοσης του ιού σε ένα μπαρ με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων:

1. Σε αυτό το μπαρ, ο αριθμός των παρευρισκομένων έχει μειωθεί στο 50%. Υπάρχουν 15 θαμώνες και τρία μέλη του προσωπικού. Τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.

2. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν δεν υπάρξουν μέτρα, 14 από τους πελάτες θα προσβληθούν μετά από τέσσερις ώρες.

3. Εάν φορεθούν, ωστόσο, προστατευτικές μάσκες με συνέπεια, ο κίνδυνος μόλυνσης θα πέσει σε οκτώ νέα κρούσματα.

4. Επιπλέον, εάν ο χώρος εξαερίζεται, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός καλού συστήματος κλιματισμού, και περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στο μπαρ, ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σε μόλις ένα άτομο.

Τι γίνεται στα σχολεία

Τα σχολεία αποτελούν μόλις το 6% των ξεσπασμάτων κορονοϊού που έχουν καταγραφεί από τις ισπανικές υγειονομικές αρχές. Η δυναμική της μετάδοσης μέσω αερολυμάτων στη σχολική αίθουσα αλλάζουν εντελώς ανάλογα με το αν ο μηδενικός ασθενής είναι δάσκαλος ή μαθητής.

Οι δάσκαλοι μιλούν πολύ περισσότερο από τους μαθητές και υψώνουν τις φωνές τους προκειμένου να ακουστούν, κάτι που πολλαπλασιάζει την εκτόξευση δυνητικά μολυσματικών σωματιδίων.

Συγκριτικά, ένας μαθητής θα μιλούσε μόνο περιστασιακά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ισπανίας, η κυβέρνηση έχει προτείνει να εξαερίζονται οι σχολικές αίθουσα – παρόλο που αυτό ίσως προκαλέσει δυσφορία κατά τους χειμερινούς μήνες – ή να χρησιμοποιούνται μονάδες εξαερισμού.

Εξομοίωση μετάδοσης του ιού σε μια σχολική αίθουσα:

1. Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μια σχολική αίθουσα χωρίς εξαερισμό και τον δάσκαλο να είναι ο μηδενικός ασθενής (δηλαδή αυτός που έχει προσβληθεί από τον ιό).

2. Εάν περάσουν δύο ώρες εντός της αίθουσας με έναν δάσκαλο που έχει μολυνθεί, χωρίς να τηρηθούν μέτρα για περιορισμό του αριθμού αερολυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν έως και 12 μαθητές.

3. Εάν όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες, ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν να προσβληθούν μειώνεται στους πέντε. Σε αληθινές περιπτώσεις ξεσπάσματος του ιού, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να μολυνθεί ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στον δάσκαλο καθώς τα αερολύματα εξαπλώνονται με τυχαίο τρόπο εντός του μη – εξαερισμένου δωματίου.

4. Εάν το δωμάτιο εξαερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με φρέσκο αέρα είτε μηχανικά, και το μάθημα διακοπεί μετά από μία ώρα προκειμένου να ανανεωθεί πλήρως ο αέρας, το ρίσκο μόλυνσης μειώνεται δραματικά.

Πηγή: El País

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αργεντινή αποχαιρετά τον Μαραντόνα – Επεισόδια στην κηδεία, μεταφέρθηκε αλλού η σορός (LIVE)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος στον «θεό της μπάλας», Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που «έφυγε» την Τετάρτη (25/11). Η κατάσταση έχει ξεφύγει...

Europa League: Πανωλεθρία και… μισός αποκλεισμός για την τραγική ΑΕΚ – «Βαριά» ήττα (0-3) από τη Ζόρια (video)

Αδιαφορία; Εφησυχασμός; Ό,τι κι αν ήταν, η ΑΕΚ... κατάφερε να υποστεί πανωλεθρία (0-3) από τη Ζόρια Λουχάνσκ στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά βρίσκεται με το...

Προοδευτικό έλεγχο της πανδημίας μέσα στο 2021 βλέπει ο ΠΟΥ – «Καμπανάκι» για εμβολιασμό στην Αφρική

Ο ερχομός ενός εμβολίου κατά της Covid-19 θα επιτρέψει στον κόσμο να αποκτήσει προοδευτικά έλεγχο της νόσου τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2021, δήλωσε...

Κορονοϊός: Τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας – «Η βόρεια Ελλάδα πεθαίνει» (video)

Η κατάσταση με τον κορονοϊό παραμένει πολύ δύσκολη στη βόρεια Ελλάδα και μεγάλο πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει δεχτεί η Δράμα,...

Γαλλία: Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί μετά από επίθεση με ξύλο και ρατσιστικές ύβρεις εναντίον μαύρου μουσικού – Προδόθηκαν από κάμερες (video)

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί στη Γαλλία, ενώ διεξάγεται έρευνα από τη Γενική Επιθεώρηση της γαλλικής Αστυνομίας μετά από καταγγελίες ότι ένας μαύρος μουσικός...

Μήνυμα Δένδια σε Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία, με τις ενέργειές της, υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διχασμός για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Απαισιοδοξία για την οικονομία

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση της «Metron Analysis» που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του «Mega», καθώς καταγράφει προβληματισμό για το εμβόλιο και απαισιοδοξία για...

Εμβόλιο AstraZeneca: Αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων – Θα κάνει άλλη μια δοκιμή (video)

Σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή είναι πιθανό να προχωρήσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca προκειμένου να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την...

Σαμπάνης – Κατσιμίχας: Το πρωτότυπο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Αυτό Που Αγαπάς»

Ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Πάνος Κατσιμίχας και η Cobalt Music είχαν την ιδέα να οργανώσουν ένα πολύ πρωτότυπο challenge στα social media, παροτρύνοντας τον κόσμο να ανεβάσει μια αξέχαστη στιγμή από τη...

Ακρωτηριάστηκε 22χρονη από τη μηχανή του κιμά

Δύσκολες ώρες ζει μια 22χρονη κοπέλα, η οποία ακρωτηριάστηκε στο χέρι της από την παλάμη όταν το άκρο της εγκλωβίστηκε στη μηχανή του κιμά...