23-10-2020

Κορονοϊός: Pfizer και BioNTech θα αιτηθούν έγκρισης του εμβολίου στις ΗΠΑ τέλη Νοεμβρίου

Τα δεδομένα φαίνεται να είναι θετικά

Η «Pfizer Inc» ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για επείγουσα χρήση του εμβολίου για Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με τη γερμανική «BioNTech SE» μόλις εξασφαλιστεί μέσω των ελέγχων το απαραίτητο επίπεδο ασφαλείας, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις «Pfizer» και «BioNTech» εφόσον ληφθεί άδεια ή έγκριση από τις κανονιστικές αρχές, σχεδιάζουν να διαθέσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BNT162b2 έως τα τέλη του 2020 και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, υποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετικά, η “Pfizer” θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφάλειας, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου», αναφέρει ο Άλμπερτ Μπούρλα σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Όπως έχει ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η εταιρεία το υποψήφιο εμβόλιο επήγαγε εξουδετερωτικά αντισώματα, «καταδεικνύοντας ισχυρή ανοσογονικότητα σε νεαρούς και ηλικιωμένους πληθυσμούς. Επιπλέον, σε όλους τους πληθυσμούς, η χορήγηση του BNT162b2 ήταν καλά ανεκτή, με εκδήλωση ήπιου έως μέτριου πυρετού σε λιγότερο από 20% των συμμετεχόντων» αναφέρουν.


Το υποψήφιο εμβόλιο «BNT162b2» παραμένει στο στάδιο της κλινικής μελέτης και, επί του παρόντος, δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας σε καμία χώρα του κόσμου.