09-05-2021

Εντοπίστηκε μετάλλαξη του κορονοϊού που μπορεί να τον κάνει 10 φορές πιο μεταδοτικό

Το νέο στέλεχος του ιού ονομάζεται «D614G» - Ο ΠΟΥ αναφέρει, πάντως, ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η μορφή αυτή του ιού οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα

Στη Μαλαισία εντόπισαν μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία καθιστά τον ιό δέκα φορές πιο μεταδοτικό. Αυτή η μετάλλαξη, η οποία έχει εμφανιστεί ξανά σε άλλα μέρη του πλανήτη, έχει την ονομασία «D614G». Σύμφωνα με επιστήμονες, το στέλεχος αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήδη υπάρχουσες μελέτες για εμβόλιο μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές ή ελλιπείς. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η μορφή αυτή του ιού οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη είδηση έγινε γνωστή από τον διοικητή του τομέα Υγείας της ασιατικής χώρας. Την είδηση μεταδίδει το «Bloomberg». Το πρώτο κρούσμα φέρεται να ταξίδεψε από την Ινδία στη Μαλαισία και να έσπασε την 14ημερη καραντίνα, με αποτέλεσμα να μολύνει και άλλους ανθρώπους με τον εν λόγω άνδρα να συλλαμβάνεται και να καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού καταγράφηκε σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα τα οποία προκάλεσε ιδιοκτήτης εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την καραντίνα. Επίσης, η μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε άλλους ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες, αλλά έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μετάλλαξη «λέγεται ότι έχει υψηλότερη πιθανότητα μετάδοσης ή μολυσματικότητας, αλλά ακόμα δεν έχουμε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να πούμε ότι θα συμβεί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Maria Rosario Vergeire.

Όπως αναφέρθηκε, το στέλεχος έχει βρεθεί σε πολλές άλλες χώρες και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος οδηγεί σε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Η μετάλλαξη έχει επίσης εντοπιστεί σε πρόσφατα κρούσματα στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από την επιδημιολογία ότι η μετάλλαξη είναι πολύ πιο μολυσματική από άλλα στελέχη, δήλωσε ο Benjamin Cowling, επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ: «Είναι πιο συχνά αναγνωρισμένο τώρα από ό, τι στο παρελθόν, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει κάποιο είδος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλα στελέχη του Covid-19».

Από την πλευρά του, ο γενικός διοικητής του τομέα της Υγείας στη Μαλαισία, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους μπορεί να σημαίνει ότι οι τρέχουσες έρευνες για τα εμβόλια μπορεί να έχουν κενά και αποδειχθούν αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας ότι το στέλεχος μπορεί να το κάνει 10 φορές πιο μολυσματικό χωρίς να αναφέρει μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τον «Bloomberg», αυτή η μετάλλαξη δείχνει να επικρατεί σταδιακά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον ΠΟΥ, αλλά να εξηγεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ