03-03-2021

«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Αυτά είναι τα παράξενα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, οι άνθρωποι και κυρίως οι άνδρες που έχουν περάσει τα 45 χρόνια πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους της καρδιάς τους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή χωρίς να το έχουν καταλάβει.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή, η οποία χτυπάει «σιωπηλά», εμφανίζοντας ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 1.800 άτομα, άνω των 45 χρόνων, τα οποία δεν είχαν καρδιακά προβλήματα. Στη συνέχεια, τα εξέτασαν 10 χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν ότι το 8% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν αλλοιώσεις στους καρδιακούς ιστούς. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών δεν γνώριζαν για τα προβλήματα που εμφάνισε η καρδιά τους, ενώ το 50% αυτών είχαν όλα τα τυπικά στοιχεία μιας καρδιακής προσβολής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχαν περάσει μία καρδιακή προσβολή χωρίς καν να το γνωρίζουν.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν κάποια συμπτώματα τα οποία αισθάνονται, αλλά δεν ήταν αρκετά για να πάνε στο γιατρό», λέει ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Ντέιβιντ Μπλούμκε, διευθυντής της Κεντρικής Κλινικής του ΝΙΗ.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Ήπιος πόνος στο στήθος
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Αίσθημα καύσου
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή δυσφορία στο λαιμό
  • Ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα

Σε μία «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή μπορεί κανείς να αισθανθεί σαν να έχει μία ίωση του στομάχου ή του αναπνευστικού. Σαν γρίπη ή δυσπεψία. Σε αντίθεση με αυτές τις ασθένειες όμως, ακόμη και μια ήπια καρδιακή προσβολή μπορεί να αφήσει τα «σημάδια» της στην καρδιά σας, προκαλώντας ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, ή αρρυθμία, λέει ο Δρ. Μπλούμκε.

Έτσι προτείνει πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να παρακολουθούν συχνά την καρδιά τους και ιδιαίτερα όταν δεν αισθάνονται 100% καλά. Αν είστε πάνω από τα 40 με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα τότε θα πρέπει να απευθύνεστε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 20 λεπτά ή αν επιδεινώνονται με κάποια δραστηριότητα.

Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα και αισθάνεστε απολύτως υγιείς καλό είναι μία φορά το χρόνο να κάνετε ένα τσεκ απ.

Εξάλλου ο Δρ. Μπλούμκε λέει ότι «την καρδιά μας δεν την πληγώνει μόνο μία καρδιακή προσβολή, αλλά και άλλα πράγματα όπως, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία».

Στην πραγματικότητα, το 70% των ατόμων με μη διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις που πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο έδειξε πράγματι ότι είχαν ουλές στις καρδιές τους, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη. Γι αυτό η έγκαιρη ανίχνευση της καρδιακής νόσου είναι σημαντική, έτσι ώστε να προληφθεί μία καρδιακή προσβολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ