13-08-2020

Κορονοϊός: «Χαραμάδα» ελπίδας σε νέες θεραπείες, καθώς τα κρούσματα πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια

Τι λένε μαρτυρίες γιατρών, επιστημόνων και ειδικών ερευνητών σχετικά με νέες μορφές θεραπείας

Τη στιγμή που οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, και ενώ έρευνες αναφέρουν πως ο ιός προκαλεί πολλαπλά προβλήματα υγείας, μαρτυρίες γιατρών, επιστημόνων και ειδικών ερευνητών σχετικά με νέες μορφές θεραπείας γίνονται το απαραίτητο «καύσιμο» για να αναζωπυρωθεί η ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο εφιάλτης θα αποτελεί παρελθόν.

Ένα παρελθόν από το οποίο βγήκαμε – όχι αλώβητοι, αλλά έχοντας κατακτήσει πολύτιμη γνώση, ενσυναίσθηση και συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το να λειτουργεί κανείς σαν «μια γροθιά». Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είτε πρόκειται για επιστήμονες της πρώτης γραμμής, είτε για απλούς πολίτες.

κορονοϊός τεστ εργαστήριο

Αυτό έρχονται να υπογραμμίσουν τα λόγια αρκετών γιατρών ανά τον κόσμο, που μετά από πολύμηνη μάχη με το «τέρας» ή αλλιώς τον επικίνδυνο ιό μάς διαβεβαιώνουν ότι τώρα είναι πολύ πιο δυνατοί και προετοιμασμένοι να τον κοιτάξουν κατάματα και να τον αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, περισσότερη οργάνωση και έχοντας πλέον στα χέρια τους περισσότερα εφόδια σε φαρμακευτικές ουσίες και κτιριακές υποδομές.

«Είμαστε πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού» τονίζει στο πρακτορείο «Reuters», ο Gopi Patel, γιατρός στο νοσοκομείο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης.

Επιστήμονες σαν κι αυτόν, μετά από όλη αυτήν την πρωτόγνωρη περιπέτεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν στην ιατρική τους στη φαρέτρα μια σειρά από πλεονεκτήματα:

  • Μια σαφέστερη κατανόηση των παρενεργειών της νόσου, όπως είναι για παράδειγμα η πήξη του αίματος και η νεφρική ανεπάρκεια.
  • Καλύτερη κατανόηση του πώς να βοηθήσουν τους ασθενείς που πασχίζουν να αναπνεύσουν.
  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια φάρμακα λειτουργούν αποτελεσματικότερα και για ποια είδη ασθενών.
  • Εξειδικευμένα τεστ ανίχνευσης του ιού.
  • Υποσχόμενες νέες θεραπείες -που διενεργούνται με τη βοήθεια πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19- αντιϊικά φάρμακα και ειδικά στεροειδή

κορονοϊός δείγμα εργαστήριο μπουκαλάκι

Τα κρούσματα αυξάνονται – Ο αριθμός των θανάτων μειώνεται

Παρά τη σταθερή αύξηση των περιπτώσεων COVID-19, ο καθημερινός αριθμός θανάτων από την ασθένεια μειώνεται σε ορισμένες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Για του λόγου το αληθές – σύμφωνα με στοιχεία του «Reuters» –  τον Ιούνιο έχασαν σε παγκόσμιο επίπεδο τη ζωή τους από τον κορονοϊό κατά μέσο όρο 4.599 άτομα την ημέρα, από 6.375 την ημέρα που ήταν αντίστοιχα τον Απρίλιο.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι η επιστημονική κοινότητα είναι κοντά στο να ανακαλύψει μια σίγουρη θεραπεία από τον εν λόγω ιό, αλλά τα βήματα που γίνονται καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αρκετά ενθαρρυντικά -ή ίσως όχι. Θα φανεί στο προσεχές μέλλον.

Η μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι στιγμής: Τι αποκαλύπτουν οι γιατροί

Ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό των γιατρών υποστηρίζει ότι η σημαντικότερη πρόοδος στον τομέα της μελλοντικής εξάλειψης της νόσου, είναι το ότι πλέον έχει αυξηθεί η γνώση γύρω από αυτήν. Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι ο τύπος αίματος του ασθενή ενδέχεται να επηρεάζει το πώς αντιδρά το σώμα στον κορονοϊό. Επίσης, τα όλο και πιο εξειδικευμένα τεστ ανίχνευσής του, όπως και η αισθητή μείωση του απαιτούμενου χρόνου μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν κατά έναν μεγάλο βαθμό στην σταδιακή αντιμετώπισή του.

κορονοϊός εμβόλιο εργαστήριο ιατρός

Το «φάρμακο του Προέδρου»

Όπως ανέφεραν νοσοκομειακές μονάδες στο εξωτερικό, μερικές από τις πρώτες πληροφορίες τους σχετικά με τις καλύτερες θεραπείες για ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν να είναι λάθος. Ενδεικτική περίπτωση: η χρήση της υδροξυχλωροκίνης ή αλλιώς του χαπιού που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων τύπων ελονοσίας.

Πρόκειται για το φάρμακο που συγκέντρωσε την προσοχή τον Μάρτιο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε δημόσια την «ψήφο εμπιστοσύνης» του σε αυτό. Οι πρώτες αναφορές έδειξαν ότι το συγκεκριμένο θα μπορούσε να έχει κάποιο όφελος κάνοντας τα νοσοκομεία – που ήταν απελπισμένα για λύσεις – να αρχίσουν να το χορηγούν σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα μεταγενέστερα δεδομένα της δοκιμής οδήγησαν, ωστόσο, σε άλλα συμπεράσματα, ότι δηλαδή δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικό για τη θεραπεία ή την πρόληψη και ακόμη παραπέρα ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και βλάβη. Περαιτέρω κλινικές δοκιμές του φαρμάκου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

κορονοϊός εμβόλιο

Σε ποια άλλα φάρμακα στρέφονται οι έρευνες

Αλλά ακόμη κι αν η υδροξυχλωροκίνη φαίνεται απίθανη ως αποτελεσματική θεραπεία κατά του COVID-19, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δοκιμάζουν νέες θεραπευτικές μεθόδους. Πολλά εξ αυτών δήλωσαν ότι σημειώνουν επιτυχία με τη χρήση πλάσματος που δωρίστηκε από τους επιζώντες του COVID-19 για τη θεραπεία των ασθενών που μολύνθηκαν πρόσφατα από αυτόν.

Το Κατάρ αξιολογεί επίσης για την αποτελεσματικότητά του ένα στεροειδές, γνωστό ως δεξαμεθαζόνη, ενώ ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν φάρμακα τα οποία χορηγούσαν μέχρι σήμερα σε ασθενείς με Aids.

Τέλος, πολλοί από τους γιατρούς που μίλησαν με το «Reuters» εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη χρήση της ρεμντεσιβίρης (remdesivir), που αποτελεί το μόνο φάρμακο που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι είναι αποτελεσματικό στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, σε μια αυστηρά περιορισμένη κλινική δοκιμή.

Η ρεμντεσιβίρη έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί τον μηχανισμό με τον οποίο ορισμένοι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού, δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους και ενδεχομένως κατακλύζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, την οποία τόνισε στο «Reuters» ο Dr. Andrew Staricco, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης McLaren Health Care στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

«Τα στοιχεία για την αποτελεσματική δράση της ρεμντεσιβίρης είναι ακόμη λιγοστά και οι γνώμες ότι είναι ορατά τα μεγάλα οφέλη της πρώιμης αυτής θεραπείας μόνο σαν “ανέκδοτο” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», μετέφερε ο ίδιος στο παραπάνω ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ίσως να έχει δίκιο, ίσως πάλι όχι. Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση εμπράκτως. Την ημέρα που θα βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο και νικητής στη μάχη με τον κορονοϊό θα αναδειχθεί η ίδια η ζωή.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.