06-02-2021

Καρκίνος του στόματος: Κι όμως, η πρώτη αιτία δεν είναι το κάπνισμα

Ο καρκίνος του στόματος είναι η έκτη πιο κοινή μορφή καρκίνου κυρίως μεταξύ των ανδρών. Εμφανίζεται αρχικά ως πληγή στο στόμα, που δεν υποχωρεί και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: επίμονη δυσφορία ή πόνο στο στόμα, λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα ή στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, “κόμπο” στο λαιμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους και δυσοσμία στην αναπνοή.

Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο στόμα αυξάνεται ραγδαία με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η πρώτη αιτία πλέον για την εκδήλωσή του δεν είναι το κάπνισμα.

Η εξάπλωση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων με καρκίνο του στόματος.

Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις και να οδηγήσει στην εκδήλωση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και με άλλα είδη καρκίνων.

Όπως συνιστούν οι ειδικοί, η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HPV και κατ’ επέκταση του καρκίνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ