08-05-2021

Κορονοϊός: Παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών για εμβόλιο – Τρία εκατ. ευρώ από την Ελλάδα (video)

Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ - «Το εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να είναι παγκόσμιο αγαθό και να είναι προσιτό ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για τις ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο της διεθνούς (τηλε)διάσκεψης δωρητών που διοργάνωσαν ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς»…

«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», σε συνεισφορές, δήλωσε μετά τον παγκόσμιο μαραθώνιο δωρητών, απουσία των ΗΠΑ που έχουν διαμηνύσει τη βούλησή τους να προχωρήσουν μόνες την προσπάθεια αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του «διαδικτυακού μαραθωνίου» στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Μία ώρα αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητάς μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάσκεψη, επεσήμανε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.


«Από την πλευρά μας, με χαρά προσφέρω 3 εκατομμύρια ευρώ στην κοινή μας προσπάθεια, πέραν των ελληνικών θεσμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά του Covid-19 και επίσης θα συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πανδημία έχει ήδη πλήξει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Οι νεκροί ανέρχονται στους 250.000 (143.000 στην Ευρώπη) σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).


Κυβερνήσεις, φιλάνθρωποι, διευθυντές μεγάλων εταιρειών και διασημότητες συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Η πρωτοβουλία αυτή σημαδεύεται, ωστόσο, από την απουσία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δηλώνει ότι θέλει να δει τη χώρα του να αποκτά ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους.


«Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της Ουάσινγκτον. «Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», τόνισε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Η «μοναχική» στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα αίτημα για παγκόσμια δράση. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Εκείνοι είναι που απομονώνονται», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εμείς συνεργαζόμαστε, όμως, στενά με πολύ ισχυρές αμερικανικές οργανώσεις, όπως είναι το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική ισχύ και μεγάλη επιδραστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια», κατέληξε.

Η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε συνεισφορά ύψους 525 εκ. ευρώ

Το ποσό των 525 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία στην έρευνα για το εμβόλιο και την θεραπεία του κορονοϊού, ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ για τον παραπάνω σκοπό. Η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε την διάσκεψη «ώρα ελπίδας», δεν έκρυψε ωστόσο και την απογοήτευσή της για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να δράσει ενωμένη.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σήμερα για την Γερμανία σε αυτή την διάσκεψη, η οποία δίνει ένα μήνυμα ελπίδας σε τόσο δύσκολες ώρες για τις χώρες μας. Η πανδημία είναι μια παγκόσμια πρόκληση και για αυτό μπορούμε να την νικήσουμε μόνο παγκόσμια», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε την δέσμευση των συμμετεχόντων να αγωνιστούν για την δημιουργία εμβολίου, φαρμάκων και διαγνωστικών μέσων που θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην στάση της G20, η οποία απέρριψε την πρόταση να εμπλακεί, παρότι, όπως επισήμανε η Καγκελάριος, αντιπροσωπεύει το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε και σε νέους δρόμους. Πρέπει να διατεθούν τεστ σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε η Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την υγεία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων έναντι της πανδημίας.

«Η Γερμανία αισθάνεται την υποχρέωση. Θα συμμετάσχουμε στην δέσμευση για αυτόν τον στόχο με 525 εκατομμύρια ευρώ. Και θα συνεχίσουμε την συνεισφορά μας για την παγκόσμια υγεία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Το κάνουμε αυτό προκειμένου να στηρίξουμε την Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) και για την ανοικοδόμηση και ενίσχυση του συστήματος υγείας σε πολλές χώρες του Νότου», ανακοίνωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ εξήγησε και ότι η Γερμανία θα αυξήσει το ποσό που διαθέτει σε ανθρωπιστική βοήθεια, διότι αυτή η πανδημία έχει δραματικές συνέπειες σε περιοχές όπως η Αφρική.

«Η διάσκεψη, σε μια εποχή κατά την οποία δεν συνεργαζόμαστε πολυμερώς όπως θα ήθελα, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Είναι μια ώρα ελπίδας. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν. Η Γερμανία θα συμμετάσχει ενεργά και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ξέρουμε ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία διάσκεψη αυτού του τύπου και ότι θα χρειαστούν πολλές ακόμη προσπάθειες», κατέληξε η Καγκελάριος.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, AFP)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ