14-04-2021

Αυτές είναι οι πέντε ομάδες ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό (video)

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Tις κατηγορίες ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, με μεγαλύτερες πιθανότητες κακής έκβασης αν κολλήσουν την ασθένεια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη διασπορά του ιού στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής, σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι πέντε κατηγορίες ασθενών που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου είναι: οι καρδιοπαθείς (19,4%), οι χρόνια αναπνευστικοί (εξαιρείται το άσθμα) 16,5%, οι ασθενείς με διαβήτη (14,8%), οι νεφροπαθείς (9,5%) και οι υπερτασικοί (11,6%).

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε σε ένα ελπιδοφόρο αντι-ιικό φάρμακο που μπορεί να δίνεται και στη μορφή χαπιού, «το οποίο θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και τις πιθανότητες αυτή να μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης. «Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.

Παιδιά

Όσον αφορά στα παιδιά, εξακολουθεί να ισχύει ότι ο δευτερογενής δείκτης προσβολής, δηλαδή η πιθανότητα ότι μια λοίμωξη συμβαίνει μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, που δεν έχουν ανοσία, μέσα σε μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας, είτε αυτό λέγεται το σπίτι μας, είτε στενή επαφή, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός για τα παιδιά αντιστοιχεί στο 4/7% σε σχέση με το 11.7% για τους ενήλικες.

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή (24/4) ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα να φτάνει τους 130 και 27 νέα κρούσματα με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 2.490. Επιπλέον, 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ