24-10-2020

Κορονοϊός: Έκκληση να συνεχιστούν οι μεταμοσχεύσεις

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμολυ Μεταμοσχεύσεων

Την ανάγκη συνέχισης των μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς με επείγουσες ενδείξεις επισημαίνει σε έκτακτη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Βλέπετε, λόγω του κορονοϊού πολλοί πολίτες αποφεύγουν γενικά να πηγαίνουν στα νοσοκομεία της χώρας, είτε για άλλες παθήσεις τους, είτε για μεταμοσχεύσεις.

«Η Ελληνική κοινωνία, όπως και όλος ο πλανήτης, πλήττονται από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής και χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν ή έχουν χάσει τη ζωή τους», επισημαίνει ο ΕΟΜ στην ανακοίνωσή του.

«Εκτός από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από το υγειονομικό προσωπικό και όλο το Σύστημα Υγείας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των νοσούντων από τον κορονοϊό, ταυτόχρονα σε άλλες κλινικές της χώρας μας, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, συνεχίζεται υπό αντίξοες συνθήκες η προσπάθεια θεραπείας ασθενών με κακοήθειες και άλλα σοβαρά “τελικού σταδίου” νοσήματα. Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν να γίνουν “τυπικές” ή περισσότερο “παράπλευρες” απώλειες της πανδημίας. Εάν μολυνθούν από τον κορωνοϊό, κινδυνεύουν απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση κάποιων ασθενών με κακοήθη και αιματολογικά νοσήματα. Γι΄ αυτό, η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά αιμοπεταλίων, που βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν μετά τη μεταμόσχευση, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν απρόσκοπτα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με τα Κέντρα Δότη Μυελού των Οστών και τις αρμόδιες Αιματολογικές κλινικές, έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των διαδικασιών προετοιμασίας, πρόσβασης στο νοσοκομείο και λήψης κυττάρων από τους εγγεγραμμένους εθελοντές, που θα βρεθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο να είναι συμβατοί δότες και που έχουν κληθεί ή θα κληθούν να προσφέρουν τη μοναδική σωτήρια θεραπεία για κάποιους ασθενείς. Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ προς ενημέρωση των υποψήφιων δοτών και κάθε ενδιαφερόμενου.

Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι οι εκστρατείες προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που συλλέγουν δείγματα σιέλου με ειδικό στυλεό, από τα Κέντρα Δότη στην Ελλάδα, όπως το «Όραμα Ελπίδας» και το «ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή», έχουν ανασταλεί προσωρινά για ευνόητους λόγους. Παρόλα αυτά τα Κέντρα αυτά συνεχίζουν απρόσκοπτα, μαζί με τον ΕΟΜ, το σημαντικό έργο των αναζητήσεων συμβατών δοτών για Έλληνες και ξένους ασθενείς από τους ήδη εγγεγραμμένους εθελοντές.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να μην γνωρίζει σύνορα, αλλά σύνορα δεν γνωρίζουν και οι σωτήριες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Αυτές τις ημέρες ήρθε μόσχευμα μυελού των οστών από Γερμανό δότη για συμβατό Έλληνα ασθενή, ενώ έχει προγραμματιστεί η δωρεά κυττάρων από έλληνα δότη σε συμβατό Τούρκο ασθενή, μάλιστα παιδί.

Ο ΕΟΜ κάνει έκκληση στους συμβατούς δότες μυελού των οστών και τους δότες αιμοπεταλίων να υποστηρίξουν, ειδικά αυτή τη περίοδο, τις μεταμοσχεύσεις. «Ας μην αφήσουμε την επιδημία του κορονοϊού να στερήσει τη ζωή και από ασθενείς των οποίων η μοναδική θεραπεία προέρχεται από το συνάνθρωπο», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΟΜ.