07-05-2021

Μανώλας: Έχουμε έτοιμα φορτηγά-ψυγεία για τους νεκρούς από κορονοϊό στη Νέα Υόρκη (video)

Δραματικές είναι οι εικόνες που περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Ant1 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Lenox Hill, κ. Πάνος Μανώλας

Ο κ. Μανωλάς έκανε λόγο για φορτηγά-ψυγεία που περιμένουν τους νεκρούς έξω από το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το 10% όλων των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει το ιατρικό προσωπικό. Από το σύλλογό μας, στον οποίο ανήκουμε 550 μέλη, 11 άτομα είναι στο νοσοκομείο εκ των οποίων οι τρεις διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι καλύτερα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ένας φίλος μου Έλληνας γιατρός είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση».

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην εντατική του νοσοκομείου απάντησε «Έχουν γεμίσει τα επείγοντα με περιστατικά κορονοϊού και άνθρωποι που έχουν διάτρηση στομάχου ή έχουν πάθει εγκεφαλικό, δεν μπορούν να μπουν στην εντατική προκειμένου να θεραπευτούν. Μόνο δύο νοσοκομεία στο Μανχάταν αυτή τη στιγμή διαθέτουν 50 με 60 άδεια κρεβάτια. Από τα 23 νοσοκομεία του οργανισμού στον οποίο εργάζομαι 3.500 άτομα που φέρουν συμπτώματα του ιού νοσηλεύονται. Τα 400 είναι διασωληνωμένα».

«Ο Αμερικανικός στρατός έχτισε μέσα σε μια εβδομάδα ένα τεράστιο νοσοκομείο με 1000 κρεβάτια εντατικής. Επιπλέον αναμένεται να χτιστούν αλλά δύο νοσοκομεία με χίλια κρεβάτια» συμπλήρωσε.

Ενώ ασύλληπτο είναι το γεγονός ότι ήδη φορτηγά-ψυγεία περιμένουν έξω από το νοσοκομείο τους νεκρούς.

«Οι άνθρωποι εδώ προχωρούν σε απομόνωση των νεκρών στο νεκροτομείο, το οποίο έχει μεταφερθεί έξω από το νοσοκομείο για να μην υπάρχει μετάδοση του ιού. Είναι γεγονός ότι έχουμε ειδικά φορτηγά που περιμένουν τους νεκρούς έξω από το χώρο του νοσοκομείου. Κανείς δε ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Στη χειρότερη περίπτωση μιλάμε για 80.000 με 100.000 νεκρούς στην καλύτερη 5.000 με 10.000.» ανέφερε ο κ. Μανωλάς.

Ερωτηθείς για το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετώπισε, ανέφερε: «Το πιο δύσκολο περιστατικό που μου έτυχε το βράδυ της Παρασκευής ήταν να χειρουργήσω κάποιον που έφερε τον κορονοϊό και δεν είχαμε αρκετά μέτρα προστασίας. Χρειαζόμαστε το επίπεδο 3. Δηλαδή μία ειδική φόρμα που δεν θα μας επιτρέψει να εισπνεύσουμε τον ιό. Τον χειρουργήσαμε με μέσα προστασίας του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτού εγώ να είμαι σε απομόνωση για μία εβδομάδα για να δω αν έχω κολλήσει και αναπτύξω συμπτώματα μέσα στις επόμενες επτά ημέρες.».

Ο κ. Μανωλάς ανέφερε ότι υπάρχει εξοπλισμός. Ωστόσο και στην Αμερική δεν έχουν συστήματα αρνητικής πίεσης στα περισσότερα χειρουργεία των νοσοκομείων.

Τέλος, υποστήριξε πως κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια φοβερή επιδημία ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ