25-10-2020

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ – Ποιους «χτυπά» σε ηλικία, φύλο και περιοχή

Περισσότερα κρούσματα σε άνδρες

Την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Τα στοιχεία δείχνουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 495 κρούσματα του θανατηφόρου ιού, εκ των οποίων τα 31 χθες, Παρασκευή. Από τα κρούσματα, 84 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Συνολικά 90 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 είναι διασωληνωμένοι, ενώ η μέση ηλικία των τελευταίων είναι πάνω από τα 72 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, 13 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 7.200 έλεγχοι δειγμάτων.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Περισσότεροι οι άνδρες ασθενείς

Σε ότι αφορά το φύλο που πλήττεται περισσότερο είναι οι άνδρες σε ποσοστό το 53,5%.

Σχετικά με τις ηλικίες επικρατούν όσοι βρίσκονται μεταξύ 40-64 ετών καθώς το ποσοστό αγγίζει το 50,7%, ενώ έχουν καταγραφεί και 19 περιπτώσεις στις ηλικίες 0-17, με ποσοστό 4,4%.

πινακας

Η νοσηλεία των ασθενών σε αριθμούς

Αναφορικά με τα κρούσματα COVID-19 και όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν: Έχουν καταγραφεί 117 (23.6%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22.2%) διασωληνώθηκαν.

Επίσης οκτώ (6.8%) είχαν καταλήξει μέχρι την ώρα της καταγραφής, με τον αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 13 νεκρούς. Στις 20 Μαρτίου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 90 ασθενείς, εκ των οποίων 20 (22.2%) έχουν διασωληνωθεί.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή

Από τα 495 κρούσματα, τα 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Επίσης, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα στην Ανατολική Αττική και δύο στη Δυτική Αττική. Άλλα 15 κρούσματα αναφέρονται και στον Πειραιά. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 249, δηλαδή το 50% των περιστατικών της χώρας.

Ακολουθεί η περιοχή της Ηλείας με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13.  Στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται δέκα κρούσματα. Στην Αχαϊα αναφέρονται εννέα και άλλα πέντε στη Ζάκυνθο. Με τέσσερα περιστατικά της νόσου βρίσκονται στον κατάλογο του ΕΟΔΥ οι περιοχές της Κοζάνης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πιερία και από δύο κρούσματα σε Έβρο, Ιωάννινα και Μεσσηνία. Από ένα περιστατικό έχει αναφερθεί σε Εύβοια, Λάρισα, Αρκαδία και Λέσβο. Άλλα 147 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

(Με πληροφορίες από news247.gr)