13-05-2021

Ρενέ Καμπλ: Η γυναίκα που πάσχει από το σύνδρομο του Αδώνιδος (video)

Η Ρενέ Κάμπλ είναι 38 χρόνων και πάσχει από μυϊκή δυσμορφία, γνωστή και ως μεγαλορεξία (bigorexia), αντίστροφη ανορεξία ή σύνδρομο του Αδώνιδος.

Πρόκειται για μια σοβαρή αγχώδη διαταραχή που κάνει το άτομο να βλέπει τον εαυτό του ως πολύ μικρόσωμο, παρά το γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα και εντυπωσιακή σωματική διάπλαση. Πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, είναι όμως συχνότερη στους πρώτους.

Όλα ξεκίνησαν για την Καμπλ, όταν αποφάσισε ότι δεν θέλει πλέον να είναι κοκαλιάρα και να αποκτήσει επιτέλους το «ιδανικό» σώμα γι αυτήν.

article-2128219-128CCE7E000005DC-593_634x850

«Αισθάνομαι πιο άνετα, πιο σίγουρη για τον εαυτό μου», δήλωσε σε βίντεο στην εφημερίδα Guardian και περιγράφει πώς έγινε επαγγελματίας bodybuilder: «Έχοντας περισσότερη μυϊκή μάζα στο σώμα μου νιώθω σαν να έχω μία πανοπλία όπου κι αν πάω».

Αλλά αυτή η επιθυμία για ένα «σώμα – πανοπλία» παραπέμπει σε κάτι πιο βαθύ και πιο ψυχολογικό από ένα χόμπι και το μίνι ντοκιμαντέρ για τη ζωή της δείχνει πώς ανέπτυξε ένα είδος εμμονής, που μπορεί να οδηγήσει όποιον το εκδηλώσει στην κατάθλιψη, την κατάχρηση επικίνδυνων ουσιών, ακόμη και στην αυτοκτονία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ