13-04-2021

Έρευνα – «καμπανάκι» για αγόρια που γεννιούνται λιποβαρή – Ποιον κίνδυνο μπορεί να αντιμετωπίσουν

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για προβλήματα γονιμότητας για τα αγόρια που είχαν γεννηθεί με βάρος μικρότερο του κανονικού, όπως προκύπτει από μία νέα επιστημονική έρευνα που έγινε στη Δανία.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Θόρστεντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Άαρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.600 άνδρες και 5.400 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί με μικρό βάρος (το κριτήριο διέφερε ανάλογα με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), είχαν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας ως ενήλικες. Δε βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, μωρό χαμηλού βάρους -μετά από πλήρη κύηση 40 εβδομάδων- θεωρήθηκε όποιο ζύγιζε κάτω από τρία κιλά.

Δεν είναι σαφές ποιος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να συνδέει το βάρος κατά τη γέννα και τη γονιμότητα αργότερα. Περίπου το 12% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς πάνω ένα χρόνο να κάνουν παιδί.

Η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων, η γυναικεία για άλλο ένα τρίτο, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται είτε σε προβλήματα και των δύο συντρόφων, είτε σε άγνωστη αιτία.

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ