11-04-2021

Έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά: Περιοχή – κλειδί του εγκεφάλου είναι μικρότερη στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά

Δείτε τι ανακάλυψαν επιστήμονες για τον… υποθάλαμο σε σχέση με τον όγκο του

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν κάτι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες σε σχέση με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Συγκεκριμένα, με βάση νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν μικρότερο όγκο υποθαλάμου, μιας ζωτικής περιοχής του εγκεφάλου, σε σχέση μ’ αυτές που δεν ακολουθούν αυτή την «οδό».

Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, παράγει ορμόνες και βοηθά στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως η θερμοκρασία, η ψυχική διάθεση, η όρεξη, η επιθυμία για σεξ, ο κύκλος του ύπνου και ο ρυθμός της καρδιάς. Η μείωση του όγκου φέρεται να είναι κατά μέσο όρο 6%. Υπενθυμίζεται ότι είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που επιστήμονες διαπιστώνουν κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Μάικλ Λίπτον του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο, μελέτησαν 50 υγιείς γυναίκες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ όλες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

«Υπάρχει έλλειψη ερευνών σχετικά με τις συνέπειες των αντισυλληπτικών πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτή την αρχική έρευνα μας επιβεβαιώσαμε για πρώτη φορά ότι η χρήση τέτοιων χαπιών σχετίζεται με μικρότερο όγκο του υποθαλάμου», δήλωσε ο δρ. Λίπτον.

«Βρήκαμε δραματική διαφορά στο μέγεθος του υποθαλάμου μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά και όσων δεν έπαιρναν. Η μελέτη μας δείχνει μια σαφή συσχέτιση και μας παρακινεί να μελετήσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις αυτών των χαπιών στον εγκέφαλο και στις λειτουργίες του», πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως, ότι πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα, που δεν δικαιολογούν μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά.

Τα αντισυλληπτικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον έλεγχο των γεννήσεων, αλλά και για άλλους λόγους, όπως η ρύθμιση της ακανόνιστης περιόδου στις γυναίκες, οι κράμπες, η ακμή, η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ