Για συνηθισμένους πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή ο πονόδοντος ή για ένα μικρο-έγκαυμα που κάνατε στο χέρι σας, δεν χρειάζεται να τρέχετε στο φαρμακείο, μιας και έχετε τα κατάλληλα “παυσίπονα” στην κουζίνας σας! Ας δούμε 8 γιατροσόφια της… γιαγιάς που διαβάσαμε στο vita.gr.

Για τον πονόλαιμο:

Τζίντζερ και λεμόνι
Πώς: Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό προσθέστε 1/2 κουταλάκι τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη ή 1 κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ρίζα, ρίξτε 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού, αφήστε για 10΄ και σουρώστε. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια καθημερινά.
Γιατί: Τόσο το τζίντζερ όσο και ο χυμός λεμονιού έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα ήπιο, φυσικό αντιμικροβιακό διάλυμα, που ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.

ή Φασκόμηλο
Πώς: Παρασκευάστε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε 1/2 λίτρο βραστό νερό και αφήνοντάς το να κρυώσει για 10΄. Θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 φορές την ημέρα γαργάρες, τουλάχιστον για 3 ημέρες.
Γιατί: Το φασκόμηλο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Για τον πονόδοντο:

Γαρίφαλο (μοσχοκάρφι)
Πώς: Σε 1 φλιτζάνι νερό, ρίξτε 1 κουταλάκι γαρίφαλα και αφήστε τα να πάρουν βράση για 1-2΄. Μόλις το διάλυμα γίνει χλιαρό, ποτίστε μια γάζα με αυτό και ακουμπήστε την πάνω στο πονεμένο δόντι. Αν δεν έχετε γάζα, χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα.
Γιατί: Το γαρίφαλο είναι γνωστό για τη χρήση του στα στοματικά προβλήματα. Ξεχωρίζει για τις αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες.
Tip: Το διάλυμα γαρίφαλου είναι λιγότερο ισχυρό από το γαριφαλέλαιο (το οποίο σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό), ωστόσο δεν επιτρέπεται η κατάποσή του και η μακρόχρονη εφαρμογή του.

Για τον πονοκέφαλο:

Ξίδι
Πώς: Φτιάξτε μια κομπρέσα με ξίδι, ακουμπήστε τη στο μέτωπό σας και σταθεροποιήστε τη δένοντας ένα μαντίλι γύρω από το κεφάλι.
Γιατί: Το ξίδι, λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί, περιέχει οξικό οξύ, ουσία που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων καταπολεμώντας την υπεραιμία.

ή Μέντα
Πώς: Ρίξτε 2 κουταλάκια φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και αφήστε το σκεπασμένο για 10′. Πίνετε 3 φορές καθημερινά για 1-2 ημέρες.
Γιατί: Η μέντα έχει αναλγητική, ηρεμιστική, αντισπασμωδική και μαλακτική δράση.
Tip: Αποφύγετέ την τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως (ειδικά αν έχετε έντονη ροή), καθώς επίσης και αν κάνετε ομοιοπαθητική.

Για τους πόνους περιόδου:

Χαμομήλι και ελαιόλαδο
Πώς: Σε ένα μπουκάλι χωρητικότητας 1/2 λίτρου, ρίξτε 200 ml ελαιόλαδο και 100 γρ. άνθη χαμομηλιού και αφήστε τα για 1-2 εβδομάδες στον ήλιο, ανακινώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά, σουρώστε και φυλάξτε το διάλυμα σε σκούρο μπουκάλι. Με το χαμομηλέλαιο μπορείτε να κάνετε απαλές εντριβές στην κοιλιά.
Γιατί: Το χαμομήλι και το ελαιόλαδο έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και δρουν σπασμολυτικά και καταπραϋντικά. Ενδείκνυνται, επίσης, για τις κράμπες και τους κολικούς του εντέρου.

Βαλσαμόχορτο (υπερικό)
Πώς: Κατά τη διάρκεια της περιόδου πίνετε αφεψήματα βαλσαμόχορτου (βράστε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό για 10΄).
Γιατί: Το βαλσαμόχορτο έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την παραγωγή της προσταγλανδίνης, της ορμόνης που κάνει τους μυς της μήτρας να συσπώνται. Επιπλέον, έχει καταπραϋντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, εξουδετερώνει τη νευρικότητα και φτιάχνει τη διάθεση.

Για το έγκαυμα:

Πατάτα
Πώς: Κόψτε μια ωμή πατάτα στη μέση και περάστε απαλά τα κομμάτια της πάνω στο δέρμα. Αν το σημείο προσφέρεται, μπορείτε να δέσετε με γάζα μια ροδέλα ωμής πατάτας πάνω στο έγκαυμα.
Γιατί: Η πατάτα εμποδίζει τη δημιουργία φουσκάλας.

Για τους μυϊκούς πόνους:

Θυμάρι και λευκό κρασί
Πώς: Βράστε 1 χούφτα άνθη θυμαριού σε 1 λίτρο λευκό κρασί. Αφού κρυώσει, σουρώστε το διάλυμα και κάντε εντριβές στα σημεία που νιώθετε πιάσιμο. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.
Γιατί: Το θυμάρι, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, αποκτά μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, που ανακουφίζουν από τον πόνο αμέσως.

Για τα διαστρέμματα:

Πάγος και αλατόνερο
Πώς: Βάλτε πάγο ή παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή και στη συνέχεια κάντε ποδόλουτρο με αλατόνερο.
Γιατί: Ο πάγος θα εμποδίσει τη δημιουργία φλεγμονής, ενώ το νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, θα βοηθήσει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και θα κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει.

Για τους κάλους:

Σκόρδο
Πώς: Κόψτε 1 σκελίδα σκόρδου και τοποθετήστε την κατευθείαν στον κάλο συγκρατώντας τη με λευκοπλάστη.
Γιατί: Το σκόρδο έχει διαλυτικές ιδιότητες στα σημεία πάχυνσης του δέρματος.
Tip: Επειδή το σκόρδο «καίει» το δέρμα, πρέπει να τοποθετείται μόνο πάνω στον κάλο.

Τα γιατρικά που προτείνονται προσφέρονται για ήπια περιστατικά και φυσικά όχι για προβλήματα που επιμένουν.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας