07-03-2021

Γιατί είναι επικίνδυνο να κάνουμε καυτό μπάνιο το χειμώνα;

Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό τις χειμωνιάτικες ημέρες και νύχτες από ένα καυτό αφρόλουτρο, ώστε να ζεσταθεί και να χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σας, όμως αυτή τη συνήθεια αποδεικνύεται τώρα κακή για την καρδιά σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική επιστημονική μελέτη, ένα μπάνιο με καυτό νερό το χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ. Τσίκα Νισιγιάμα, ανέλυσαν στοιχεία από 11.000 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, οι οποίες καταγράφηκαν στην Οσάκα μεταξύ 2005 και 2007 και ανακάλυψαν ότι πριν από την ανακοπή: το 22% των ασθενών κοιμούνταν, το 9% έκαναν αφρόλουτρο, το 3% εργάζονταν και το 0,5% γυμνάζονταν, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνταν με άγνωστες δραστηριότητες.

Όπως διαπίστωσαν το πιο επικίνδυνο ήταν το καυτό αφρόλουτρο, ενώ η λιγότερο επικίνδυνη ήταν η γυμναστική. Μάλιστα, ο κίνδυνος για το πρώτο συσχετιζόταν με την περιβαλλοντική θερμοκρασία, με την πλειοψηφία των ανακοπών να έχει σημειωθεί τους χειμερινούς μήνες της περιόδου 2005-2007.

«Πιθανότατα το να μπαίνει κανείς σε καυτό νερό όταν κάνει κρύο, προκαλεί απότομη ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που πιέζει την καρδιά», σημειώνουν οι ερευνητές και τονίζουν ότι:

«Τα προληπτικά μέτρα, όπως η θέρμανση του μπάνιου και των χώρων γύρω από αυτό ή ακόμα και η αποφυγή του αφρόλουτρου, μπορεί να είναι σημαντικά για τους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ασθενείς».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ