19-04-2021

Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Αρκεί μια μικρή αλλαγή στη διατροφή μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους του Ρότερνταμ, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που επιλέγουν πολλές φυτικές τροφές και λίγα ζωικά προϊόντα είναι καλύτερα προστατευμένοι από την παχυσαρκία.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κέρδιζαν πόντους αν έτρωγαν φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ενώ τους αφαιρούνταν πόντοι αν έτρωγαν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με το Onmed.gr, από το πείραμα προέκυψε τελικά ότι, το υψηλότερο σκορ φυτοφαγίας συντελούσε μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερο ΔΜΣ, κυρίως χαμηλότερο σωματικό λίπος, μετά την συνεκτίμηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, της μόρφωσης, της κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μηδενικό σκορ, όσοι είχαν σκορ 10 είχαν 0,70 kg/m² χαμηλότερο ΔΜΣ και 0,62 kg/m² χαμηλότερη λιπώδη μάζα.

Για την επίτευξη του 10 στο σκορ αρκούσε να αντικαταστήσει κανείς 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα με 200 γραμμάρια λαχανικών. Ομοίως, το υψηλό σκορ σχετιζόταν με μικρότερη περίμετρο μέσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ