21-10-2020

Πόσο απαραίτητο είναι να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα;

 

Την εποχή που οι γιαγιάδες μας (για πολλούς και οι μαμάδες) προμηθεύονταν κρέας για να μαγειρέψουν, τα κρεοπωλεία ήταν σχεδόν υπαίθρια ή ελλιπών προδιαγραφών, οι κρεοπώλες χρησιμοποιούσαν ξύλινα κούτσουρα για να τεμαχίσουν το κρέας, τα κομμάτια του κρέατος στο κρεοπωλείο ήταν εκτεθειμένα σε κάθε λογής μικρόβια, και γενικά όλη η γραμμή τροφοδοσίας του κρέατος από το σφαγείο μέχρι το κατάστημα λιανικής ήταν σχεδόν πρωτόγονη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δικαιολογημένα επικράτησε η άποψη ότι το κρέας (όπως και κάθε άλλο προϊόν προς κατανάλωση) έπρεπε να πλυθεί καλά πριν μαγειρευτεί. Άλλωστε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος επιμόλυνσης ήταν μικρός σε σχέση με το όφελος που παρείχε το πλύσιμο.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Οι προδιαγραφές μεταφοράς, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση του κρέατος είναι τέτοιες, που σχεδόν μηδενίζουν τον κίνδυνο επιβάρυνσης της μικροβιολογικής του εικόνας.

Με τα σημερινά δεδομένα το πλύσιμο του κρέατος δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την καταπολέμηση των μικροβίων γιατί αν αυτά έχουν επιβιώσει από τις συνθήκες συντήρησης, το νερό δεν είναι αρκετό για να τα απομακρύνει.

Ταυτόχρονα πλένοντας το κρέας με τρεχούμενο νερό, διατρέχουμε τον κίνδυνο, να διασπείρουμε τα όποια μικρόβια σε περιοχές που πριν δεν υπήρχαν. Τα πλύσιμο είναι απαραίτητο μόνο για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων που δεν θα έπρεπε να φτάσουν στο πιάτο μας όπως μικρά κοκαλάκια, τρίχες κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν ξανά μέσα στην εβδομάδα

Από την άλλη πλευρά, οι σημερινές πρακτικές προετοιμασίας και μαγειρέματος εξασφαλίζουν στο μέγιστο την απομάκρυνση πάσης φύσεως μικροβίων από το κρέας που θα καταναλώσουμε. Αν έχουμε μαγειρέψει σωστά το κομμάτι του κρέατος δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κανένα μικρόβιο.

Αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας απασχολεί είναι η καθαριότητα του χώρου στον οποίο ετοιμάζουμε το κρέας, τα σκεύη, ο πάγκος εργασίας και τα χέρια μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στο να μην μείνει πουθενά στην κουζίνα μας κομμάτι, ή ίχνος από αίμα, από το κρέας που ετοιμάσαμε για να μαγειρέψουμε.

Πηγή: itrofi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Big Brother: Οριστικό τέλος για την 24ωρη μετάδοση – Υπάρχουν και άλλα «ροζ» βίντεο (video)

Μετά τα ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου, σειρά πήρε η Σοφία Δανέζη να απασχολήσει με παρόμοια θέμα, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι του Big...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

Μάγια Τσόκλη: Τι είπε για τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις» (video)

Στην απώλεια της μητέρας της και τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της αναφέρθηκε η Μάγια Τσόκλη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη...

«Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα», λέει η Ακρίτα (ηχητικό)

«Ζούμε την απόλυτη δυστοπία, με έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα» τόνισε η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει και κατά του κορονοϊού - Τι έδειξε νέα έρευνα
Αναφέρθηκε...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είπε τη Δευτέρα η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων της...